Консумацията на червено вино може да помогне при рак на простатата.

Благодарение на съдържанието на ресвератрол в напитката се увеличава действието на химиотерапията, раковите клетки стават по-податливи на лечението.

Ресвератролът е естествено химично съединение, полифенол. Намира се в ципата на гроздето, червеното вино и други храни и напитки. Полезен е при различни здравословни проблеми, действа и срещу остаряването на клетките.

Резултатите от проучването потвърждават скорошно изследване, установило, че една чаша вино дневно намалява риска от фатален изход при жени с рак на гърдата.

Изследователите споделят, че резултатите са донякъде неочаквани, тъй като употребата на алкохол се приема за една от водещите причини за появата на рак на гърдата.

Едно от обясненията на учените е, че съединенията в алкохола, които увреждат здравите клетки, имат същия ефект и върху раковите.

NEWS_MORE_BOX


След приема на добавки ресвератрол в комбинация с лъчетерапия 97% от раковите клетки загиват, което е много по-голям процент отколкото само прилагането на лъчетерапия, посочва изследователския екип.

Учените допълват, че тази комбинация унищожава ракови клетки в простатата, включително и по-агресивните.

Организмът обработва ресвератрола бързо. За да се получи положителният ефект срещу раковите клетки, са необходими големи количества от съставката.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се намери точната ефективна доза ресвератрол, обяснява изследователския екип.

Предварителните данни от проучването са публикувани в Journal of Andrology and Cancer Science.