Тъмночервените кореноплоди на червено цвекло са популярни в България, като добавки към супи и салати. Неговите здравословни качества са безспорни, но кои са най-силно изразените от тях?
 
Познато като „градинската Виагра”, червеното цвекло се използва от древността като стимулатор на сексуалната функция. Зеленчукът е изключително богат на нитрати и спомага за освобождаването на азотен оксид в кръвта, който разширява кръвоносните съдове и усилва циркулацията й към гениталиите – свойство, стоящо в основата на механизма на действие на виаграта. Друг фактор за тази полза на цвеклото е наличието на елемента бор, който има важна роля при образуването на полови хормони.
 
С цвеклото, обаче, не трябва да се прекалява – поради богатството му на разтворими фибри, то действа като лаксатив и макар да е полезно при запек, прекомерното му консумиране без нужда може да доведе до стомашни разстройства.
 
Червеният цвят на зеленчука се държи на желязото в него – жизненоважен елемент за организма, градивен елемент на хемоглобина, белтък, пренасящ кислород и хранителни вещества в кръвта ни. Високото съдържание на желязо в червеното цвекло го прави подходяща храна за страдащи от анемични заболявания или хронична умора като придава тонус и енергия.
 
Бременните жени също се облагодетелстват от този прост на вид зеленчук – поради завидното му съдържание на фолиева киселина. Тя е жизненонеобходима за развитието на ембриона и предпазва от тежки деформации на невралната тръба, които нерядко са фатални.
 
Друга полезна съставка е триптофанът, който е полезен за нервната и мозъчна тъкани.
 
Въпреки че е полезно за бременността, бъдещата майка трябва да пристъпва разумна към консумацията на цвекло заради вероятността от наличието на по-голямо количество нитрати.
NEWS_MORE_BOX
 
Според Ориентировъчния дневен прием (ОДП) на Световната здравна огранизация, 130 грама сурово червено цвекло съдържа: фолиати – 37% от ОДП; манган – 22,5%; фибри – 15,5%; калий – 12,6%; витамин С – 11,1%; триптофан; желязо – 10%; магнезий – 7,8%; фосфор – 5,4%; мед – 5,5%; калории – 3%;
 
Важно е да се отбележи, че между 10% и 25% от възрастните, след консумиране на червено цвекло, могат да развият беетурия - отделяне на урина с ясно изразен червен цвят. Макар състоянието да не е опасно само по себе си, то може да бъде индикатор за нарушения в метаболизма на желязото и е по-вероятно да бъде развито от хора с твърде много или твърде малко желязо или от хора с недиагностициран начален стадий на порфирия - заболяване на черния дроб, при което не се произвежда достатъчно хемоглобин. Ако след нормална консумация на цвекло е налична червена урина, това не трябва да бъде повод за безпокойство, но специалистите съветват да не се пренебрегва този признак и да се проведе консултация с хематолог.