Съставка, широкосрещаща се в червеното месо и добавяна в енергийните напитки, предразполага към появата и развитието на атеросклероза, показва ново проучване. Изследователите са установили, че бактериите в дебелото черво метаболизират веществото карнитин до триметиламин-N-оксид, за който е установено, че може да има връзка с атеросклерозата.

 

Изследователите установяват, че диета, богата на карнитин, благоприятства развитието на бактериите.


 

Екипът, ръководен от д-р Стенли Хейзън от Cleveland Clinic, изследва нивата на карнитин и неговия метаболит при 2955 участници – вегетарианци, вегани (строги вегетарианци, които не консумират яйца, млечни продукти и риба) и хора, консумиращи месо и животински продукти. След сравняване на ефекта на богатата на карнитин диета с тази на бедната, учените установяват, че карнитинът и метаболитите му повлияват метаболизма на холестерол на няколко нива.

 

Изследователите свързват високия прием на карнитин с повишен риск от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови инциденти.

 

Карнитинът се съдържа в големи количества в червените меса – телешко, агнешко, също патешко. Освен това карнитинът често се добавя към енергийни напитки и хранителни добавки за увеличаване на мускулната маса.

 

Изследването е публикувано в онлайн списанието Nature Medicine