Консумацията на червени люти чушки може да удължи живота твърдят изследователи. Това става ясно по време на проучване сред 16 хил. души в САЩ. В данните се посочва, че сред тези, които консумират люти чушки, рискът от достигане на летален изход без значение от причината е намален. Сравнението е с тези, които не консумират пикантна храна
 
Проучването е дело на специалисти от Университета на Вермонт в САЩ. 
 
Има много видове люти чушки като всеки от тях е пиперлив в различна степен. Лютивият вкус се дължи на съединението, познато като „капсаицин“. Според данни на проучвания то може да предложи различни ползи за здравето. 
 
Данните за настоящото изследване са взети от мащабно национално проучване, което се провежда в периода между 1988 и 1994 г.
 
Консумацията на люти чушки се оценява чрез въпросник, където участниците предоставят информация относно своите навици, свързани с храненето. В продължение на 18,9 години те се наблюдават чрез националния регистър за смъртност. Проследяват се и причините, довели до летален изход.
 
В сравнение с тези, които не консумират червени люти чушки, става ясно, че сред участниците, които ги хапват, рискът от достигане до летален изход, вследствие на всякаква причина, е с 13% по-малък. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Тъй като случаите на летален изход в рамките на проучването са сравнително малко, изследователите поясняват, че данните относно начина, по който червените люти чушки могат да повлияят на специфичните причини за смъртност, са ограничени. 
 
Въпреки това, от наличните данни става ясно, че консумацията на тези чушки е силно свързана с намаления риск от достигане на фатален край, вследствие на сърдечносъдови заболявания като инсулт и сърдечна болест
 
Изследователите не могат с точност да посочат механизма, който оказва благоприятното въздействие, но допълват, че има голяма вероятност причината отново да бъде в капсаицина
 
Данните на проучването са публикувани в сп. Plos One