Червеният лук е богат на полезни елементи като антиоксиданти, серни съединения и витамин С. Суровият лук има по-високи нива на серни съединения, отколкото топлинно преработения. Съединенията на сяра в лука се образуват чрез ензимна реакция, когато се нарязват или раздробяват. 


Червеният лук трябва да се консумира често, тъй като:

 


Той подобрява здравето на сърцето

Червеният лук съдържа флавоноиди, които насърчават здравето на сърцето. Серните съединения в него намаляват риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Тиосулфинатите в него действат като естествени разредители на кръвта, което помага за намаляване на риска от инсулт.

 

Червеният лук стимулира имунната система

Червеният лук съдържа хранителни вещества, насърчаващи здравето и укрепващи имунната система. Алицинът в него е антиоксидантно съединение, което е ефективно за унищожаването на патогените, предизвикващи отслабване на имунитета. Той се бори с гъбичките, бактериите и вирусите. В допълнение, червеният лук притежава противовъзпалителни свойства, които спомагат за облекчаване на астмата.

 

Червеният лук – ефикасен при рак

Зеленчукът има противоракови свойства. От всички видове лук, червеният е най-ефективен при унищожаването на раковите клетки в гърдата и дебелото черво. Външните слоеве на червения лук съдържат кверцетин, антиоксидант, който се бори с вредните свободни радикали в тялото. Той е богат и на антоцианини, унищожаващи раковите клетки. Увеличаването на нивата на антоцианините и кверцетина може да сведе до минимум риска от рак чрез елиминиране на канцерогените от черния дроб, неутрализиране на свободните радикали и възстановяване на ДНК от увреждането.

 

Червеният лук е добър детоксикатор 

Зеленчукът може да стимулира детоксикацията в тялото. Причината е в антиоксидантите, които червеният лук съдържа. Те спомагат за повишаване на активността на две мощни съединения: глутатион и супероксиддисмутаза, които помагат за премахване на токсините от организма. В допълнение, високото съдържание на сяра в червения лук, стимулира противовъзпалителните процеси, които са свързани с изхвърлянето на тежки химикали от тялото.

 

Червеният лук е изключително полезен зеленчук, тъй като също регулира нивата на захарта, намалява кашлицата, подобрява оралното здраве и т.н. Затова е препоръчително да се консумира редовно.