Съществуват много храни, които са повече от здравословни – не само допринасят за нормалната функция на организма, но имат и терапевтични ефекти. Много зеленолистни зеленчуци притежават доказани противоракови свойства, подправки като куркумата активно помагат за потискането на възпалителни процеси, някои ядки облагородяват паметта... Списъкът е обширен. В него се включват и черупките от яйца.
 
Огромно количество от тях се изхвърлят от домакинствата ежедневно. В държави като САЩ, където подобна статискита съществува, само от хранителната индустрия се изхвърлят около 150 хиляди тона годишно. Вместо на боклука, тези полезни черупки трябва да намерят мястото си в домашната храна. 
 
Основната причина е, че те са изпълнени с полезни вещества. Само в една черупка се съдържат около 2 грама калций, затворен в молекулата на калциевия карбонат CaCO3
 
Това съединение представлява около 95% от тотална маса на черупката. То е налично в почти всички мултивитаминови таблетки с калций, както и в медикаменти предписване срещу стомашни киселини. В хранителната индустрия съединението е познато като E170 – използва се като регулатор на киселинността, противослепващ агент, добавя се в млеката от соя и бадеми и е одобрено за използване като безопасна добавка в EС, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. В почти всички таблетки и хапчета, се използва като безвреден стабилизатор или помощно средство.
 
CaCO3 е толкова популярен, понеже лесно се разгражда и усвоява от човешкия организъм. Поетият калций бързо се включва в метаболизма и действа оздравяващо на костната и зъбна тъкан. Освен CaCO3, в яйчената черупка се съдържат още над 20 полезни минерални вещества. Сред тях са глюкозамин и хиалуронова киселина, които подобряват елестичността на ставите и подобряват способността им да абсорбитат механични сътресения без да се нараняват.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Трябва обаче да се внимава с дозировката. Препоръчителната дневна доза калций е между 1,2 и 1,5 грама всеки ден. Една чаена лъжица смлени черупки съдържат около 800 мг калций. Понеже и в други ежедневни храни се съдържа калций, съветва се черупките да не се консумират повече от 2-3 пъти в седмицата.
 
Те не трябва да ядат сурови обаче. Първо, трябва да се потопят във вряща вода за около 5 мин – водата трябва да ги покрива напълно. След това се слагат във фурна на поне 200 градуса за 15 минути, докато не станат осезаемо по-чупливи. Това се прави с цел да се умъртвят всички болестотворни микроорганизми, които могат да се намират по тях. Последната стъпка – смилат се на прах, може и в кафемелачка. В интернет съществува изобилие от рецепти как да бъдат използвани черупките като здравословна добавка за ястия и напитки.