Шоколадът обикновено се възприема като греховна храна, която не доставя на организма хранителни вещества, а само захар и калории. Това не важи за черния шоколад – той е богат на антиоксиданти и хранителни вещества, които намаляват риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, а също така може и да помогне за намаляване на теглото. Ето 2 полезни причини да консумираме черен шоколад...
 

Като част от режима за разкрасяване

С поне 70% съдържание на какао, черният шоколад е единственият шоколад, който е от полза и за добрия външен вид. Флавоноидите, които естествено могат да се намерят в какаото, подобряват кръвообращението към кожата, както и хидратацията и тена. Те я предпазват от увреждания, включително и такива, причинени от слънчевите лъчи. 
 
Какаото помага за намаляване на хормоните на стреса, което води до разграждане на колагена в по-малка степен и в крайна сметка се отразява благоприятно и на бръчките
 
Антиоксидантите, които могат да се намерят в черния шоколад, елиминират свободните радикали, като подобряват хидратацията и плътността на кожата. В допълнение, повишава се притокът на кислород и кръв към скалпа, което е от основно значение за красива и здрава коса. 
NEWS_MORE_BOX
 

Подобрява се мозъчната функция

Експерти твърдят, че консумацията на черен шоколад подобрява когнитивната функция. Причината се дължи на повишения приток на кръв към мозъка и сърцето. Какаото помага за подобряване на когнитивната функция при по-възрастните хора, които имат умствени увреждания. 
 
Черният шоколад съдържа фенилетиламин – естествено синтезирано в мозъка вещество. То „насърчава“ мозъка да отделя ендорфини, които повишават чувството за щастие. В този шоколад се съдържа и кофеин, който също е ключов фактор за подобряване на мозъчната функция.