Черният ориз, известен в Древен Китай "забранения ориз", защото само благородниците са можели да го консумират, е една от т.нар. „супер храни“, съобщава Telegraph

 

Учени от Държавния университет на Луизиана в Батън руж са категорични, че в една супена лъжица трици от черен ориз се съдържат повече антиоксиданти, отколкото същото в количество боровинки, но с по-малко захар и повече фибри и витамин Е.

 

Също като горските плодове, черният ориз е богат на антиоксиданти вещества, които имат доказано протективно действие за сърдечно-съдови заболявания, онкологични и други болести, казва един от авторите на проучването д-р Zhimin Xu


Доктор Zhimin Xu и колегите му изследвали проби от черен ориз, отгледан в южната част на САЩ, и установили, че той съдържа голямо количество антиоксиданти и е с високо съдържание на минерали и аминокиселини. Според изследователите, черният ориз е по-здравословен дори от кафявия.

 


Резултатите от изследването са представени на среща на Американското дружество по химия в Бостън.