Отдавна е известно, че зелените зеленчуци са с богато съдържание на антиоксиданти. Сега специалисти установяват една нова суперхрана – черните малини.
 
Екип полски изследователи намира, че черните малини съдържат три пъти по-голямо количество антиоксиданти, в сравнение с други, по-известни горски плодове. 
 
Мощните антиоксиданти в черния сорт могат да намалят риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, онкологични заболявания, артрит или респираторна болест. 
 
За да оценят потенциалните им ползи за здравето, изследователите „измерват“ съдържанието на феноли и антоцианини в черните малини, червените малини и къпините. Оказва се, че черните малини носят най-големи ползи за здравето, в сравнение с останалите видове горски плодове. 
 
Установява се още, че в черните малини не само съдържанието на антиоксиданти е три пъти по-голямо, но в тях се съдържат и значително по-високи нива феноли и антоцианини – други две вещества, които подпомагат здравето. По-конкретно, съдържанието им е с 1000% по-голямо, в сравнение с другите горски плодове.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Оказва се още, че черните малини съдържат и по-голямо количество вторични метаболити, за които е доказано, че са в полза на здравето.
 
Данните от проучването допринасят за характеризиране на плода, който, поради високото си съдържание и голямо разнообразие на полезни за здравето вещества, се класифицира като „естествена функционална храна“. 
 
Изследователите установяват, че не съществува голяма разлика между черните малини, които са отглеждани през лятото, и тези, отглеждани през есента. Това означава, че тези плодове могат да бъдат качествена и полезна част от хранителния режим през цялата година. 
 
Проучването е проведено от изследователски екип от Университета на земеделието в Краков, Полша, а данните му са публикувани в Open Chemistry.