Консумацията на шоколад обикновено не се препоръчва от диетолозите, тъй като е с високо съдържание на калории, мазнини и захар.
 

Какаото обаче, основната съставка на шоколада, извлечена от семената на какаовото растение, е установено, че съдържа многобройни вещества, които могат да бъдат полезни както за тялото, така и за ума.

 


Най-вече чистото какао е много хранително и е мощен източник на антиоксиданти - вещества, които могат да предотвратят или забавят увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.
 

Свободните радикали са нестабилни и силно реактивни молекули, произведени от тялото, когато реагира на стрес от околната среда, който е свързан със стареенето и развитието на заболявания.

 

Освен това е установено, че какаото помага за регулиране на кръвното налягане и предотвратява когнитивния спад.

 

Въпреки тези потенциално полезни свойства, шоколадовите блокчета рядко съдържат само какао, но също така често съдържат захар, масла и други съставки, които не са полезни за организма.

 

Следователно най-здравословният вид шоколад е съставеният от висок процент какао черен шоколад.

 

Скорошно изследване е анализирало въздействието на различни диетични модели на черен шоколад върху синапсите в специфична област на мозъка - хипокампалната CA1.

 

Откритията, публикувани в Nutritional Neuroscience, са показали, че консумацията на черен шоколад може да има благоприятен ефект върху мозъка при пациенти, които проявяват хроничен стрес поради изолация.

 

Въпреки че стресът причинява мозъчна дисфункция, консумацията на черен шоколад има положителен ефект върху мозъчните функции, поясняват учените.

 

Настоящото проучване е изследвало влиянието на различни диетични модели на черния шоколад върху синаптичната потентност и пластичност в областта на хипокампалната CA1 област, както и приема на храна и телесното тегло при лабораторни модели под хроничен изолационен стрес.

 

Изследователите са искали да определят дали косумацията на черен шоколад в различна степен повлиява силата и пластичността - адаптивността във времето на синапсите - малки пространства, през които различните неврони комуникират помежду си, в CA1 областта на хипокампа.

 

Изследователите са проследили приема на храна и телесното тегло на лабораторните модели, в началото и в края на проучването.

 

Установено е, че всички диетични модели с черен шоколад водят до намаляване както приема на храна, така и на телесното тегло.

 

Изследванията предполагат, че редовната консумация на черен шоколад може да обърне неблагоприятните ефекти от хроничния изолационен стрес върху синаптичната сила и пластичността на хипокампалната CA1 област.
 

Това от своя страна ще има благоприятен ефект както върху паметта, така и върху ученето.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1080/1028415X.2022.2088946