Хапването на няколко парченца тъмен шоколад на ден могат да подобрят здравето ни по подобен начин като правенето на упражнения, показва американско изследване.

 

 


Учените се фокусират върху митохондриите, универсален клетъчен органел, срещан в почти всички еукариотни клетки. Тъй като генерират енергия, митохондриите са описвани като „клетъчни енергийни фабрики“. Изследователите откриват, че растителната съставка в шоколада - епикатехин, стимулира един и същ отговор на мускулите, като този при енергична дейност.

 

 

„Митохондриите произвеждат енергия, която се използва от клетките в организма. Повече митохондрии означава производство на повече енергия, така може да се извършва повече работа.“, обяснява д-р Мо Малек от Wayne State University в Детройт и водещ на изследването.

 

 

Известно е, че аеробни упражнения, като бягане или каране на велосипед, увеличават броя на митохондриите в мускулните клетки. Изследването установява, че епикатехин вероятно води до един и същ отговор, особено в сърцето и скелетните мускули, допълва главният изследовател.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Доброволците консумират какао, съдържащо специфичен вид епикатехин, 2 пъти дневно в продължение на 15 дни. В същото време, те са подложени на 30 минути физически упражнения всеки ден.

 

 

Резултатите показват, че приемът на епикатехин, в съчетание с упражнения, може да се окаже надежден и ефективен начин за компенсиране на стареенето на мускулите, смятат учените.

 

 

С възрастта броят на митохондриите намалява в скелетните мускули и това влияе на мускулната енергия и издръжливост. Прилагането на новите научни знания, за способността на епикатехин за увеличаване броя на митохондриите, може да осигури подход за намаляване на ефекта на стареене на мускулите.

 

 

Резултатите са публикувани в Journal of Physiology.