Използван във всекидневното готвене, черният пипер е супергероят на подправките: стои безобидно на масата и не привлича внимание, а всъщност е една от най-полезните билки, употребявани от човека.
 
Понижава риска от рак, спомага храносмилането и отслабването, облекчава подутия корем и газовете, благоприятства метаболизма, а отскоро се откри и неподозиран ефект върху мозъка. Препоръчителната доза от една чаена лъжичка дневно върши чудеса.
 
Според изследване проведено от Раковия център на университета в Мичиган, едно от основните активни съединения на пипера - пиперина, е способно да възпре развитието на туморни образувания. При комбинацията му с антитуморното съединение на растението куркума - турмерик, неговите противоракови свойства се повишават значително. За да бъде полезен обаче с тези си свойства, пиперът трябва да се поръсва върху вече готовите ястия, понеже при продължителна температурна обработка се запазват само вкусовите му качества.
 
Същата активна съставка – пиперин, стимулира отделянето на хидрохлорна киселина в стомаха, която е от изключителна важност за усвояването на протеини и желязо от храната. При недостатъчното количество на хидрохлорна киселина, често се стига до невъзможност за доброто разграждане на храната, което освен до загуба на полезни и хранителни вещества, води и до образуване на газове, киселини, запек и язви. Тоест необходима ни е малко повече от киселината, за да отпаднат автоматично и част от тези проблеми.
 
От това че черният пипер спомага по-доброто асимилиране на хранителни вещества, означава, че и по-скромни количества храна ще задоволят нуждите на организма, стига да са правилно подбрани. Той предизвиква потене и уриниране, което е добър начин тялото да се очисти от излишна вода и токсини. Също така, пиперинът предразполага към разграждането на мастни клетки. Тези ефекти го правят много подходящ при диети и спортуване за контролиране на теглото.
 
Антибактериалните му свойства са ефективни при настинки и кашлица – поръсен върху филийка хляб или в супата, загряващият му ефект бързо облекчава кашлицата и запушения нос, макар и за кратко. Черният пипер има свойства и на природен антидепресант.
 
Наскоро учени обявиха, че пиперинът усилва когнитивните функции на мозъка и помага в борбата с депресиите. Тяхното откритие се публикува в европейския Journal of Food and Chemical Toxicology.
 
По принцип не се съветва да се приема повече от една чаена лъжица черен пипер на ден. При бърз метаболизъм и телесна маса над 80 килограма, е възможно да се консумират и малко повече, но максимум две на ден, не в едно ядене. Макар да е полезен, пиперът може да има и опасни странични ефекти при предозиране и да доведе до разстроен стомах, силни киселини и язви.
 
Трябва да се вдишва черният пипер да не се вдиша през носа, макар в народната медицина да се препоръчва подобна практика – при попадане върху лигавицата на носоглътката, пиперинът може да предизвика тежко раздразнение, едема – подуване, аноксия – липса на кислород и дори дихателен арест.
 
На бременни и кърмещи жени не се препоръчва повече консумация повече от една чаена лъжица, не повече от три пъти седмично, понеже ефектите му върху плода и кърмата не са били обект на категорични научни изследвания, които да потвърдят безопасността му.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Черният пипер може да има противовъзпалителни, антиоксидантни и болкоуспокояващи ефекти и трябва да бъде ограничаван, ако в момента се приемат медикаменти със сходни ефекти.
 
Пиперинът може да усили биоактивността на пропанолола, активна съставка на популярно лекарство за високо кръвно. Този неселективен бета-блокер се използва за смъкване на високото кръвно, превенция на мигренозни състояния, контрол на тремори и потискане на хипертироидични епизоди (учестено сърцебиене и тремори). Съветва се хора, страдащи от хипертония и вземащи медикаменти за състоянието си да се информират за активната му съставка, и да се убедят, че тя няма да бъде допълнително подсилена от пиперина. Ако това се случи, сърдечният ритъм може да се забави прекалено много и кръвното да падне прекалено рязко, което да доведе до рискови ситуации.А