Черният пипер е сред най-употребяваните подправки в българската кухня. Още от древността тя е много ценена заради нейния специфичен вкус (дължащ се веществото пиперин) и употребата й като консервант. Има няколко разновидности на подправката. Различават се черен и бял пипер. Вторият се приготвя от зрели плодове, докато вторият от по-изсушени плодчета на растението от семейство Пиперови. Бялата подправка се различава от черната и на вкус- не е толкова пикантна.

 

Черният пипер има много ползи за здравето, някои от които дори не подозираме. Затова трябва по-често да го използваме в подправянето на ястията у дома, а защо не и като лековита съставка от дадена смес. 


 

Според проучване на учените в университета в Кентъки, черният пипер спомага за изгарянето на мазнините в тялото. Той съдържа веществото пиперин, което не само ни кара да кихаме и кашляме, а има и свойството да разгражда мастните клетки и така да допринесе в борбата с отслабването. Също така възпрепятства образуването на нови. 


Друго полезно свойство на пипера е, че предотвратява стареенето на мозъка. Това доказват резултатите от проучване, публикувано през 2012 година в Journal of Alzheimer's Disease. Според тях, попдправката успешно помага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Учените изследвали действието на добавка, съдържаща черен пипер, върху кучета. Не след дълго паметта на животните се подобрила. 

 

Навън е студено и снежно, а черният пипер може да се използва като лек за загряване и борба с настинките. Той облекчава кашлицата и намалява образуването на слуз в носа. Според традиционната китайска медицина чаят от подправката с мед облекчава симптомите при леки вируси и настинки. У нас по-възрастните хора смесват мед с черен пипер и консумират сместа при болки в гърлото и хрема. 

 

Черният пипер или по-специално етеричното масло от растението, може да помогне на пушачите да намалят или откажат цигарите. Изследване от 2013 г. показва, че нуждата от цигари на участниците е намаляла след като вдишват черен пипер. Подправката наподобява усещането за парене в гърлото, което се получава от пушенето на цигари.

 

Консумацията на черен пипер е полезна и за облекчаване на болките в мускулите. Също така мазането на отделни части от тялото с етерично масло от черен пипер може да намали болката. Това е дължи на загряващото свойство на пиперина, който подобрява кръвообращението. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Подправката играе важна роля и за храносмилателната ни система. Вместо да взимаме хапчета за подобряване секрецията на стомашната киселина, можем да хапваме по-често черен пипер. Така ще педотвратим подуване и газове в корема. 


Ако се порежем и нямаме с какво да спрем кървенето, можем да наръсим раната с черен пипер. Той има антибактериални свойства, които ще помогнат на кръвта да се съсири по-бързо. Разбира се, не може да разчитаме, че черният пипер ще помогне при дълбоки рани.
 
Храната, която употребяваме не трябва да бъде само здравословна, но и да ни носи наслада. Доказано е, че органичното съединение пиперин, което има в черния пипер,  помага на тялото да задържи повече серотонин, който се смята за успокояващ невротрансмитер. Това ни убеждава още веднъж, че не трябва да подценяваме свойствата на черния пипер и по-често да го използваме.