Черният боб е култура, която е иззключително полезна храна за сърцето. Той съдържа фибри, калий, фолиева киселина, витамин B6 и фитонутриенти.
 
Витамин B6 и фолиевата киселина предпазват от натрупване на хомоцистеин. Високите количества на това вещество в организма могат да увредят кръвоносните съдове и да причинят сърдечносъдови проблеми. 
 
Фибрите, на които е богат черният боб, спомагат за намаляването на общия холестерол в кръвта и понижават риска от сърдечно заболяване. Приемът на фибри, от друга страна, се свързва с понижения риск от рак на дебелото черво.
 
Кварцетинът и сапонините, които се съдържат в черния боб, също имат полезно за сърцето действие. Кварцетинът е естествено противовъзпалително средство, което понижава риска от атеросклероза и защитава от уврежданията, причинени от липопротеините с ниска плътност – LDL холестерола. 
 
Според данните от различни изследвания сапонините помагат за понижаване на липидите в кръвта, както и на нивата на холестерола. Така сърцето и кръвоносните съдове са защитени от увреждания. 
NEWS_MORE_BOX
 
Сапонините могат да предотвратяват размножаването на раковите клетки и разпространяването им в тялото.
 
Селенът е минерал, който не се съдържа в повечето плодове и зеленчуци, но може да се открие в черния боб. Тази съставка на черия боб го му дава антираково действие.
 
Селенът подпомага чернодробната функция и за детоксикиране на организма от някои канцерогенни съединения. Предпазва още от възпаления и потиска туморния растеж.