Само една чаша кафе на ден е достатъчна, за да се съхранят очите ви „млади“ и да се предотврати процесът на намаляване на зрението, става ясно от ново съвместно проучване на корейски и американски изследователи.

 

Те установили, че една от съставките в черната напитка – хлорогеновата киселина, спира дегенерацията на ретината.


 

Тази киселина е известна като мощен антиоксидант, който освен това понижава лошия холестерол в организма и се бори със свободните радикали, които причиняват рак.

 

Тя притежава и антимутагенни свойства, които предпазват и предотвратяват клетките да мутират в злокачествени образувания. Хлорогеновата киселина има и антивирусни свойства, които помагат за лечението и профилактиката на заболяванията, причинени от вируси.

 

Учените припомнят, че дегенерацията на ретината е тежко състояние, което се проявява внезапно и сериозно уврежда зрението.

NEWS_MORE_BOX

 

При увреждане на централните части на ретината - жълтото петно и областта около него, настъпват деформации на формата и линиите на предметите, нарушено цветоусещане, значително намаляване на зрението за далеч и близо.


Промени в ретината много често се появяват при хипертония, болест на бъбреците и кръвта, туберкулоза, сифилис, бруцелоза, диабет, токсикоза на бремеността и много други патологични състояния.

Водещият автор на проучването д-р Лий Чанг изтъква, че кафето е най-популярната напитка в света и следва да бъдат проучени както неговите, така и свойствата на останалите естествени храни и напитки.

 

„По този начин ще се стимулира консумацията на натурални продукти“, смята той.

 

Д-р Чанг припомня, че други скорошни изследвания сочат, че кафето ни предпазва и от диабет и болест на Алцхаймер.