Наясно бяхме, че ежедневната консумацията на чай понижава риска от когнитивен упадък, сърдечносъдови проблеми, диабет тип 2 и рак заради съдържанието на антиоксиданти. Изследователи откриха още една полза от горещия чай – намалена вероятност от развитие на глаукома. Глаукома е заболяване, което засяга зрителния нерв и е особено разпространено сред възрастните, като непрекъснато падат годините за проявата му в по-млади поколения. Свързано е с намаляването на зрението и от там на качеството на живот.

 

Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) установяват, че измежду включените 1678 души в национално представително проучване на здравословното състояние и храненето тези, които пият по минимум една чаша горещ чай дневно страдат по-рядко от глаукома. Техният риск е 74% по-нисък от неконсумиращите чай.


 

Проучването на екипа е провокирано от предишни изследвания върху връзката между кофеин съдържащи напитки и глаукомата, чиито резултати са напълно противоречиви. В настоящото обаче не се документира подобна връзка, но затова пък екипът на д-р Анн Колмън, директор на очната клиника се натъква на ползите от горещия чай за очното здраве и ги представя в the British Journal of Ophthalmology.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

В какво се състои полезният ефект на чая? Без да става дума за причинно-следствена връзка, полифенолите в горещата напитка включват и антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и подпомагат възстановяването на елементите ѝ в различни нейни текущи процеси. Предполага се, че същите съединения, които са от полза за сърдечносъдовото здраве, функциите на мозъка и правилния метобализъм, действат положително и за съхранението на зрението.

 

Полифенолите в кафето са различни от тези в чая и затова то няма същия ефект. Безкофеиновият и студеният чай имат по-ниско съдържание на антиоксиданти и затова от тях не може да се търси такава полза за здравето.

 

Изследователите тепърва ще измерват връзката количество чай дневно процент полезен ефект, както и кой вид чай – черен, зелен или бял може да ни подсили очите ни.