Червеното вино помага за регулирането на кръвната захар в организма, твърдят учени от Университета по околна среда и приложни науки във Виена. Ефектът се дължи на високата концентрация на полифеноли в отпускащата напитка, разясняват от изследователския екип.

 

Полифенолите са естествени химични вещества. Намират се в ципата на гроздето. Притежават уникална способност да свързват свободните радикали, образуващи се в организма под въздействието на слънчевата светлина, цигарения дим, стреса и замърсената околна среда. Несвързаните свободни радикали са изключително вредни за организма, на тях се дължи остаряването на клетките и редица заболявания.

 

Според учените умерената употреба на вино може да намали риска от диабет Тип 2.


 

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е нарушеният метаболизъм на въглехидратите и повишената кръвна захар. Заболяването води до редица сериозни последици за здравето, като сърдечно-съдови, инсулт, невроза, проблеми с бъбреците, очни заболявания.

 

Захарен диабет Тип 2 се нарича още неинсулинозависим. Обикновено се среща при хората над 40-годишна възраст.

 

При захарен диабет Тип 2 панкреасът не произвежда достатъчно количество инсулин – хормонът, отговорен за регулирането на кръвната захар - в следствие на което кръвната захар не може да влезе в клетките и остава трайно повишена.
 

Около 2,6 милиона души по света страдат от захарен диабет Тип 2.