Една чаша чай от лайка може да помогне при лечението на рак.

Според ново проучване на изследователи от държавния университет в Охайо, съдържащото се в лайката съединение, апигенин, блокира способността на туморните клетки, спира разпространението им и ги прави по-уязвими на медикаментозна терапия.

Освен чаят от лайка, други добри източници на апигенин са магданозът и целината.

Апигенинът има силно противовъзпалително действие, коригира аномалиите в РНК молекулите, които пренасят генетичната информация. Именно аномалиите в РНК са отговорни за 80% от раковите заболявания.

В проучването изследователският екип открива, че апигенинът се свързва с около 160 белтъка в човешкия организъм, което подпомага редица важни за здравето процеси.

Освен за подпомагане заздравителния процес и лечението на рак, чаят от лайка и храните, съдържащи апигенин, подобряват цялостно здравословното състояние на организма, обяснява изследователският екип.

Те се надяват на допълнителни проучвания, за да установят колко точно е препоръчителната доза от апигенин, приема на която ще се отрази най-благоприятно на организма.