Британски учени доказаха, че чаят хидратира организма също толкова добре, колкото и водата, твърдят британски учени.

 

Според един от авторите на изследването, доктор Кари Ръкстън, чаят е особено подходящ за консумация през горещите летни дни. Освен че доставя необходимото количество течности на тялото ни, чаят е богат на флавоноиди, танини и антиоксиданти, които подобряват тургора на клетката, забавят стареенето и поддържан тонуса на целия организъм.

 

Заключението на британските учени се базира на експериментално проучване направено сред 21 физически здрави мъже. Доброволците били разделени на две групи, като тези от първата трябвало да изпиват по една чаша чай на всеки 12 часа, а тези от втората – по една чаша топла вода. Експеримента продължил една седмица. След края на експеримента изследователите заключили, че чаят е също толкова полезен, колкото и водата.
 


 

"Ако имате възможността да пиете една чаша чай в топлите летни дни, направете го, ще хидратира организма ви така, както ще го направи и водата", допълва Ръкстън.

 

Проучването, направено от британските учени опровергава мита, че чаят действа като диуретик.
Досега се смяташе, че съдържанието на кофеин в чая може да наруши баланса на натрия и някои други соли в организма, но новите данни показват, че растителната напитка може да бъде също толкова хидратираща, колкото и чаша вода.

 

Учените откриват все нови и нови полезни свойства на чая. Днес е известно, че зеленият чай защитава от сърдечно-съдови заболявания /укрепва съдовете, нормализира кръвотока, намалява нивото на холестерина в кръвта/, предотвратява развитието на рака, притежава противовъзпалително и болкоуспокояващо въздействие, заздравява зъбите /ако се пие без захар/, нормализира храносмилането, предотвратява появата на камъни в бъбреците и спомага за отслабване.

 

Другият често консумиран чай-черният, също има доказано положително въздействие върху организма на човека. Благодарение на кофеина, чаят повишава работоспособността и зарежда с енергия.При това, учените са доказали, че тонизиращото въздействие на чая продължава повече, от това на кафето. Танинът повишава съпротивляемостта на организма към различните инфекции, а катехините укрепват съдовете и притежават антиоксидантни свойства. Флуорът е необходим за здравината на зъбите.

 

Изследователите са доказали, че само в две чашки черен чай се съдържа необходимата дневна доза. В една чашка черен чай има 0,5 – 1,1 мг флуор, а нужната дневна доза от този микроелемент е 1,5мг. Черният чай защитава от стреса, подобрява настроението, неутрализира действието на свободните радикали в организма, повишава кръвното налягане.