Пиенето на кафе и чай може да предотврати цироза. Хроничното чернодробно заболяване е 12-тата водеща причина за смърт в САЩ. Всяка година от него умират близо 32 000 души. Ново проучване, публикувано в Journal of Hepatology, показва, че двете топли напитки са добро средство за превенция на болестта. 
 
Цирозата може да бъде получена най-вече заради честата употреба на алкохол, неалкохолна мастна чернодробна болест, както и вследствие на други фактори. Освен избягването на спиртните напитки, поддържането на активен и здравословен начин на живот, пиенето на кафе и чай също предпазват черния ни дроб. Това твърди научният екип, ръководен от д-р Сарва Дарвиш Мурад, хепатолог в Медицинския център на Университета "Еразъм" в Ротердам, Холандия. Тя поставя началото на изследванията за влиянието на напитките върху този жизненоважен орган от човешкото тяло. 
 
"Има доста епидемиологични, но и експериментални данни, които показват, че кафето помага при повишаване на чернодробните ензими, вирусен хепатит, неалкохолна мастна чернодробна болест, цироза и рак на черния дроб. Бяхме любопитни дали консумацията на кафе има положителен ефект върху твърдостта на черния дроб при хора, които са без хронично чернодробно заболяване", обяснява д-р Мурад. 
 
Екипът проучва данните на 2 244 участника ( на 45 години и нагоре) в голямо проучване, проведено в Ротердам. Всеки от тях се подложил на пълен преглед, включващ антропометрични измервания, като индекс на телесна маса (BMI), височина, кръвни тестове и скенер на корема за по-прецизно изследване на черния дроб. Хранителните навици и навиците за пиене на участниците са оценени помощта на анкета, включваща 389 въпроса, сред които повече за консумацията на чай и кафе.
NEWS_MORE_BOX
 
Участниците в изследването са разделени на три категории според това как и по колко употребяват двете напитки: неупотребяващи, умерени консуматори на чай и кафе (дефинирани до три чаши на ден) и чести консуматори (дефинирани като пиещи по три или повече чаши всеки ден). От друга страна е използван три вида чай - зелен, черен и билков. 
 
Учените прилагат агресивен подход, за да открият връзката между консумацията на кафе и чай и чернодробната фиброза. Те ползват и множество объркващи фактори, сред които възраст, пол, употреба на цигари, физическа активност и модели на здравословно хранене.
 
Резултатите от проучването показват, че честата консумация на кафе и билков чай ​ корелира със значително по-нисък риск от скованост на черния дроб. Това не зависи от начина на живот на пациента. Установяват и благоприятния ефект на кафето върху сковаността на черния дроб. Това доказват данните както на здрави хора, така и такива с мастен черен дроб.