Екип от австралийски учени анализирал 18 различни изследвания, посветени на въздействието на кафето и на чая върху риска от развитие на различни заболявания, в това число и диабет ІІ тип. Изследователите констатирали, че редовната консумация на чай или кафе, в това число и безкофеиново, намалява риска от диабет тип 2.


Диабетът от ІІ тип, характеризиращ се с инсулинова резистентност е най-често срещаният тип захарен диабет, от който страдат около 90 % от диабетиците. При този тип заболяване инсулинът, отделен от панкреаса, е недостатъчен за нуждите на организма или клетките не реагират на действието на инсулина. Първоначално се наблюдава повишена секреция на инсулин, която води до изчерпване на бета клетките и постепенно спадане или пълно изчезване на инсулинова секреция.


Затлъстяването и липсата на физическа активност се считат основните причини за развитие на диабет ІІ тип. Около 80 % от болните с диабет тип ІІ страдат от наднормено тегло и затлъстяване.


Според данни на СЗО, до 2025 болестта ще засегне над 380 милиона души


Учени от университета в Сидни, Австралия смятат, че през последните години ефективността на напитката в борбата срещу диабет се е увеличила двойно. В изследването са участвали 225 516 души, а анализът на резултатите е установил, че всяка чаша кафе или чай на ден намаляват риска от диабет със 7%. Тези, които консумират по 3 или 4 чаши дневно понижават риска да се разболеят с най-малко 25% спрямо онези, които пият по 2 или по-малко чаши. Кафето помага и на хората с наднормено тегло. Те могат да го намалят от 5 до 10%, ако пият кафе и ходят в бързо темпо поне по 30 мин. на ден


Според проучването, публикувано в Archives of Internal Medicine, положителният ефект на тези напитки не се дължи само на кофеина, но и на други съставки (магнезий и др.).


Предишни проучвания са доказали, че кафето помага и на хората с наднормено тегло. Те могат да го намалят от 5 до 10%, ако пият кафе и ходят в бързо темпо поне по 30 минути на ден.