Дефицитът на желязо е често срещан, особено при жените.
Симптомът, който се откроява най-много, е умора и бледност, както и по-голяма чувствителност към инфекции.
Ниските нива на желязо водят до липса на кислород в кръвта, което се проявява с липса на енергия.
Дефицитът на желязо може също да наруши функциите на някои имунни клетки, което води до повтарящи се инфекции.
При вече установен дефицит на желязо или склонност към ниски нива на желязо, трябва да се внимава при приема на кафе и чай.
Според едно проучване само една чаша кафе намалява усвояването на желязо, прието с храната, с почти 40%.
Чаят също намалява усвояването на желязо с 64%.
Двете напитки съдържат различни вещества, които участват в нарушаването на усвояването на желязото - полифеноли, хлорогенна киселина и танини.
Полифенолите в чая
Проучване е установило, че желязото и зеления чай са лоша комбинация, тъй като се изключват взаимно.
При прием на зелен чай по време на или след хранене, нито полифенолите в зеления чай, които са толкова ценни за здравето, нито желязото могат да имат пълния си ефект, защото и двете ще образуват неразтворима връзка и ще се отделят неизползвани от организма.
Що се отнася до кафето, има разлики между различните вариации:
- Филтър кафето намалява абсорбцията на желязо от 5,88% на 1,64%;
- Разтворимото кафе намалява абсорбцията до 0,97%;
- Двойното кафе намалява абсорбцията до 0,53%
За разлика от това, ако кафето се пие час преди хранене, няма намаляване на усвояването на желязо.
Въпреки това, когато кафето се изпие в рамките на един час след хранене, то намалява усвояването на желязо толкова, колкото ако се приема по време на хранене.
Ето защо, чаят или кафето трябва да се консумират извън хранителните приеми или да има поне един час между храненето и приемът на зелен чай или кафе.
Според други изследвания, пиенето на чай следобед също помага за регулиране на нивата на кръвната захар.
Ако се приема с няколко капки лимонов сок, богат на витамин С, антиоксидантният му ефект се засилва.
Хранене и усвояване на желязото
Усвояването на желязото е сложно и се влияе от много хранителни фактори.
Видът храна, която приемаме, има по-голямо влияние върху усвояването на желязо, отколкото ефектът от пиенето на кафе или чай.
Някои видове храни подобряват усвояването на желязото, докато други го нарушават.
Важен е и видът желязо, което приемаме.
Желязото присъства в храните в две форми: хемово желязо и нехемово желязо.
Нехемовото желязо, намиращо се предимно в храни от растителен произход, е относително нестабилно и се влияе от много хранителни фактори.
Само 2-20% от нехемовото желязо се абсорбира.
За разлика от тях, хемовото желязо, което се намира в различните видове месо и морски дарове, има много по-висока степен на усвояване от 15-35%.
Следователно кафето и напитките, съдържащи кофеин е по-вероятно да намалят абсорбцията на нехемово желязо от растителните храни и да имат по-малък ефект върху хемовото желязо от животински произход.
Източници:
https://www.cuerpomente.com/alimentacion/hierro-te-cafe_9636
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6402915/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30288374/