Броколите са популярни с това, че се слагат в чиниите на децата по целия свят като един от най-здравословните зеленчуци. За жалост, повечето деца, а и възрастни, не са големи фенове на тези малки дръвчета. Броколите са представители на семейство кръстоцветни, към които спадат зеленчуци като брюкселското зеле, карфиол, обикновено зеле, ряпа и т.н. Всички тези зеленчуци са супер храни, които осигуряват на тялото ни разнообразен букет от важни нутриенти и малко калории.

 

Твърди се, че ежедневното консумиране на разнообразни плодове и зеленчуци намалява риска от много социално значими заболявания. В частност, броколите намаляват риска от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.


 

Подобряват костното здраве. Недостатъчният внос на витамин К се свързва с костните заболявания. Една купичка с броколи осигурява около 92 микрограма витамин К, което е почти цялата дневна доза от витамина. Адекватните количества на витамин К подобряват костното здраве като засилват усвояването на калций. В състава си те съдържат и този минерал.

 

Ежедневната консумация на броколи забавя стареенето. Броколите са източник на витамин С. Той е силен антиоксидант. Когато витамин С се приема в неговата естествена форма (не под форма на хранителна добавка) той може да намали уврежданията на кожата, причинени от слънцето и замърсяването. Витамин С изглажда бръчките и подобрява цялостната текстура на кожата.

 

Повечето хора свързват витамин С с цитрусовите плодове. Малко известно е, че само една купичка броколи осигуряват между 80 и 90 мг от витамина, което покрива дневните нужди.


Броколите подобряват храносмилането. Консумацията на храни, богато на естествени фибри, каквито са броколите, намалява риска от констипация и подобрява чревния пасаж. Редовният стомах е от голямо значение за цялостното здраве, по този начин се изхвърлят токсините от тялото.

 

Броколите трябва да се съхраняват в хладилник. Оставени, на стайна температура, те бързо се втвърдяват, вкусът им се влошава, а нутриентите в тях силно намаляват.

 

Как да приготвяме броколите? Можете да ги включите като част от любима крем супа с крутони. Те ще придадат неповторим аромат. Нарежете ги на тънки ивички и ги сложете върху пицата. Броколите са вкусни и запечени във фурната с масло и подправки, поляти с вкусен млечен сос.