Броколите са зеленчук, в който има уникална комбинация от хранителни вещества. Той съдържа витамините А, С, В6 и К, диетични фибри, фолиева киселина, калий, селен, манган, фосфор. По отношение на органичните съединения, броколите са пълни с фитонутриенти като глюкозинолати, флавоноиди, глюкорафанини и различни други антиоксиданти. 

 

Ето най-големите ползи на зеленчука за здравето:


 

Детоксикира тялото

Присъствието на витамин С, сяра и някои аминокиселини в броколите ги правят много добър детоксикатор. Те помагат за отстраняване на свободните радикали и токсини като пикочната киселина от организма, като по този начин пречистват кръвта и отстраняват проблемите, свързани с токсини като сърбеж, обриви, подагра, артрит, ревматизъм, бъбречни камъни, кожни заболявания като екзема и други. 

 

Грижи се за кожата

Антиоксидантите в броколите като бета-каротин и витамин С, в комбинация с витамин В комплекс, витамин Е (този, който спомага за блясъка на кожата и косата), витамин А и К, омега-3 мастни киселини, аминокиселини и фолат, подобряват състоянието на кожата. Правят е мека, здрава и сияйна.

 

Предпазва от ултравиолетовите лъчи

Глюкорафанинът е един от фитонутриентите, намиращ се в значителни количества в броколите. Той предпазва кожата от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.  

 

Лекува стомашни проблеми

Една от най-големите ползи на зеленчука е съдържанието на фибри. Те са основната хранителна съставка, която помага при стомашни разстройства, най-вече запек. Влакната задържат водата и подобряват движенията на червата. Магнезият и витамините, които притежават броколите, предотвратяват киселините, намаляват възпалението и улесняват правилното храносмилане и усвояването на хранителните вещества от храната.

 

NEWS_MORE_BOX

Предотвратява сърдечните заболявания

Антиоксидантите, фибрите, заедно с големите количества бета-каротин, омега-3 мастни киселини и други витамини, намаляват нивото на лошия холестерол, регулират кръвното налягане и предпазват сърцето. Доказано е, че приготвени на пара, по-голяма част от веществата в броколите се запазват и влакната им действат добре на жлъчката. Освен това калият в зеленчука засилва притока на кръв и облекчава напрежението в кръвоносните съдове. 

Грижа за очите

Бета-каротин, витамин А, фосфор и други витамини, като B комплекс, С и Е, които има в броколите, са много полезни за здравето на очите. Тези вещества предпазват от дегенерация на макулата и катаракта