Броколите са от семейство кръстоцветни зеленчуци, които са бомба от хранителни вещества. Съдържат витамин А, Е, С, К, витамин В6, протеини, диетични влакна, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, пантотенова киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, манган и селен.


Броколите понижават холестерола

Броколите са изключително полезни, тъй като притежават способността да намаляват нивата на холестерола в кръвта. Причината е, че разтворимите влакна в зеленчука, се свързват с холестерола в кръвта, а това улеснява неговото отделяне, като така холестеролът намалява.


 

Броколите подобряват зрението

Броколите съдържат изобилни количества каротеноидни антиоксиданти като лутеин и зеаксантин. Те помагат за подобряване функциите на очите, като забавят дегенерацията на макулата, свързана с възрастта. Предотвратяват също развитието на катаракта. Витамин С, намиращ се в броколите, също играе важна роля за поддържането на очния нерв.

 

Броколите стимулират функциите на имунитета

Зеленчукът е изключително богат на витамините А, Е и С, които повишават имунитета. Той съдържа уникалното съединение, наречено глюкорафанин, което се превръща в антибиотик, когато попадне в организма. То възпрепятства растежа на вредните бактерии, които причиняват различни заболявания, като повишава способността на белите кръвни клетки да унищожат тези чужди тела.

 

Броколите действат благоприятно на стомаха

Стомахът е подложен всекидневно на влиянието на солна киселина, която е от значение за храносмилането, но тя може да бъде болезнен фактор, когато има наличие на язва. Изотиоцианатите, намиращи се в броколите, спомагат за укрепването на стомашната стена на стомаха. Зеленчукът също е богат на фибри, спомагащи на дебелото черво, като една порция броколи доставя приблизително 10% от препоръчания дневен прием на влакна.

 

Броколите регулират кръвното налягане

Броколите помагат за поддържането на кръвното налягане в нормални граници, тъй като намаляват холестерола, но и поддържат кръвоносните съдове във форма. Наличието на калий спомага за разширяването на съдовете, като се подпомага притокът на кръв и се намалява съдовото напрежение. Калият също е необходим за регулиране на задържането на натриева вода, която може да предизвика подпухване и повишаване на кръвното налягане.

 

Броколите предотвратяват рака

Ракът причинява окисление, възпаление и разпространение на токсини в организма. Броколите могат да предотвратят инфекциите и да намалят риска от развитие на рак. Попринцип всички кръстоцветни зеленчуци като карфиол и зеле например съдържат свойства за борба с рака, но броколите са единствените, които съдържат голямо количество сулфорафан, което повишава защитните ензими на организма. Те са богати и на фитохимикали, които понижават възпалението и намаляват риска от развитие на рак.