Бразилските орехи са отличен източник на селен, който има огромни ползи за здравето на тялото и ума. Те са богати и на протеини, диетични фибри, въглехидрати, фолат, ниацин, пиридоксин, рибофлавин, тиамин, витамин Е, калий, калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, цинк и други хранителни вещества. Това богатство от елементи осигурява на организма множество ползи. 

 

Бразилските орехи увеличават имунитета


Бразилските орехи са богати на селен, витамини и някои антиоксиданти, които са от важно значение за поддържането на добър имунитет и за предотвратяване на инфекции. Съдържанието на тиамин и рибофлавин в тях намалява възпалителните процеси и инфекции в тялото. Благодарение на тях имунната система е засилена, което помага за предотвратяване на хронични заболявания като диабет, сърдечни проблеми и други.

 

Бразилските орехи възстановяват мускулите

Бразилските орехи помагат на тялото да регенерира мускулите и тъканите. Причината е, че хранителните вещества в тях осигуряват на организма протеини и енергия за поддържането на метаболизма, който е необходим за възстановяване на мускулите.

 

Благодарение на това ядките са идеална храна за след тренировка и тежки физически упражнения. Бразилските орехи са полезни и за поддържане на костната плътност, тъй като съдържат цинк, желязо, калций и фосфор. Комбинацията от тях значително намалява риска от фрактури и укрепва костната структура.

 

Бразилските орехи са полезни и за психичното здраве

Бразилските орехи са добър източник на антиоксиданти и мазнини, които са необходими за поддържането на функциите на мозъка. Те помагат и за подобряване на когнитивните способности. Смята се, че хората, които консумират редовно бразилски орехи, са с по-малки шансове да бъдат засегнати от болести, свързани с паметта.

 

Бразилски орех при акне

Бразилският орех намира приложение и като храна, която подобрява състоянието на кожата. Той е добър източник на цинк, който намалява хормоналния дисбаланс в тялото, а акнето е най-често резултат от подобен дисбаланс. В допълнение, цинкът в комбинация с витамин Е спомагат за намаляване на белезите. Маслото от бразилски орех също е идеално средство за отстраняване на белези, причинени от акне.

 

Бразилските орехи са полезни също и за сърдечното здраве, щитовидната жлеза, храносмилането, подобряване на настроението, отслабването, проблемите с кожата и косата и т.н.