Редовната консумация на боб и други бобови култури има благоприятно влияние върху превенцията на диабет, сърдечносъдови заболявания и рак на дебелото черво. Препоръчителна е по-честата консумация на бобови култури като заместител на месото.

 

Какви са ползите от боба и бобовите култури?


  • Превенция на някои заболявания - скорошни проучвания да показали, че консумацията на боб има полезно действие върху сърдечносъдовото здраве и помага за намаляване на метастазите при рак на дебелото черво дори в напреднали стадии.
  • Мощен антиоксидантен ефект - антиоксидантите са вещества, които защитават клетките на тялото от оксидативен стрес, предизвикан от свободните радикали. Това са много реактивни молекули, които могат да предизвикат множество заболявания. Бобът има различно съдържание на антиоксиданти, в зависимост от разновидностите, но най-богати на антиоксиданти са червеният и черният боб. Някои от основните антиоксиданти в боба са катехините, които намаляват нивата на “лошия” холестерол в кръвта и сърдечносъдовия риск. Други антиоксиданти са антоцианините, които имат ключова роля в превенцията на някои ракови заболявания. Сапонините също допринасят за контрола на нивата на холестерол в кръвта, но също така защитават организма от развитие на тумори.
  • Естествен източник на фитостероли - това са съединения, които имат структура, близка до холестерола и допринасят за по-добро сърдечнодъдово здраве. Мета анализ на 41 клинични проучвания е показал, че приемът на 2 грама фитостероли на ден намалява с 10% нивата на “лошия” холестерол. Това понижение може да стигне до 20% при съчетание с диета, която съдържа ниски нива на наситени мазнини и холестерол. Достигането на прием от 2 грама, обаче, не може да се осъществи само от храненето, трябва да се съчетае и с прием на хранителни добавки.
  • Ценен източник на фибри - бобът е изключително богат на фибри, за които се смята, че намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво. Бобът съдържа два вида фибри - разтворими и неразтворими. Последните предпазват от запек и подобряват храносмилането. Разтворимите фибри благоприятстват превенцията на сърдечносъдови заболявания и намаляват абсорбцията на жлъчните киселини. Те също забавят усвояването на глюкозата, с което намаляват риска от диабет тип 2.
  • Полезно действие върху чревния микробиом - олигозахаридзите и устойчивото нишесте в боба са ценни за здравето на червата. Те ферментират в дебелото черво и по този начин благоприятстват растежа и развитието на полезните чревни бактерии, което е важно за баланса на чревния микробиом.

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=haricot_commun_sec_nu