Консумацията на кафе е полезна за намаляване на риска от диабет тип 2, твърдят учени.

 
Според изследване три съставки на напитката - кофеин, кафеена и хлорогенна киселина - помагат за блокиране токсичното натрупване на протеини, които са свързани с развитието на състоянието.
 
Екстрактите показват полза за предотвратяване загубата на инсулин-продуциращите клетки, пояснява водещият изследовател Кун Хуанг от китайския университет за наука и технологии.
 
Откритието може да помогне за създаването на по-ефективно лечение на заболяването, казват учените.
 
Лабораторни тестове показват, че и трите съставки имат положителен ефект за ограничаване на токсичния процес, но кофеинът е най-малко ефективен.
 
Имайки предвид резултатите, безкофеиновото кафе се оказва по-полезно за намаляване риска от диабет, в сравнение с кофеиновото, допълва Кун Хуанг. Освен това процентното съдържание на кафеена и хлорогенна киселина в безкофеиновата напитка е по-високо, отколкото в кофеиновото.
 
Резултатите са публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry.