Консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар, не е препоръчителна за мъжете с остеоартроза на коляното, според ново проучване. Учени откриват, че пиенето на сода е свързано с прогресия на заболяването.

 
Такава връзка обаче не се открива при жените, участващи в проучване сред повече от 2000 души с това заболяване.
 
Основната констатация от проучването е, че редовната консумация на газирани напитки повишава риска от влошаване на състоянието на мъжете с хроничното възпалително заболяване, казва изследователят д-р Бинг Лу от Харвардското медицинско училище. 
 
Високото съдържание на калории в напитките може да допринесе за развитие на затлъстяване или наднормено тегло – известен рисков фактор за колянна остеоартроза. За голяма изненада на учените, връзката между заболяването и безалкохолните не може да се обясни единствено с теглото, тъй като мъжете в проучването не са засегнати от затлъстяване, уточнява екипът. 
 
Това предполага, че безалкохолните напитки влошават остеоартрозата на коляното, независимо от степента на износване и разкъсване на ставите, причинени от наднормено тегло, пояснява д-р Бинг Лу.
 
Някои съставки в сладките газирани напитки, включително фосфорна киселина, кофеин, както и оцветителите и подсладителите могат да повлияят на усвояването на калций, което е от значение за изграждането и здравината на костите, допълват учените.  
 
Експертите препоръчват умерена консумация на сода. 
 
Изследователският екип продължава с проучванията по въпроса. 
NEWS_MORE_BOX
 
Други проучвания свързват консумацията на сода със сърдечносъдовите заболявания.
 
Остеоартрозата е свързана с износване на ставния хрущял. Около 19% от жените и 14% от мъжете на възраст над 45 години са с болки в ставите, скованост и други симптоми на заболяването, сочат данните. 
 
Освен затлъстяването и напредването на възрастта, други известни рискови фактори за развитието му са прекомерно натоварване и нараняване на ставите. 
 
Проучването е представено на годишната среща на Американския колеж по ревматология във Вашингтон.