Ежедневната консумация на газирани напитки увеличава с 40% риска от развитието на агресивен рак на простатата.

Вредите на безалкохолните напитки са описвани в различни проучвания. Установено е, че те водят до нарушения на сърдечносъдовата система, риск от диабет, наддаване на теглото, крехкост на костите, рак на панкреаса, слабост в мускулите и др.

В ново проучване, изследователи от университета в Лунд проследяват здравословните данни на повече от 8000 мъже на възраст между 45-73 години. Данните обхващат последните 15 години.

В началото на проучването доброволците са били в добро здравословно състояние.

В края на проучването изследователите сравняват хранителните навици на мъжете през последните няколко години, които са били с диагностициран рак на простатата с тези, които продължават да са в добро здраве.

Учените установяват, че доброволците с туморни образувания на простата са консумирали минимум по 300 мл безалкохолни напитки ежедневно.

NEWS_MORE_BOX


Не е открита връзка с консумацията на плодови сокове, диетични напитки, чай и кафе, съдържащи захар.

 


Въпреки генетичната предразположеност към онкологични заболявания, начинът на живот и нездравословните навици също могат да доведат до появата на ракови образувания, обясняват специалисти.

Захарта стимулира освобождаването на хормона инсулин, който е един от главните хранителни елемента на туморните клетки, според тях.

Изследователите се надяват на повече проучвания в тази насока, но са убедени в твърденията си, че безалкохолните увеличават значително риска от рак на простатата.

Резултатите от проучването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

Ракът на простата е злокачествен тумор, който обикновено започва от външната част на простатната жлезата.

При повечето мъже този процес се развива много бавно. Много от тях дори не разбират, че имат рак на простатата. Ранният рак е ограничен само в рамките на жлезата и могат да минат години, преди да се проявят симптомите.