Установено е, че калориите в кока-колата и други сладки газирани напитки допринасят за наддаване на тегло. Ново проучване по темата показва, че напитките могат да навредят и на сърцето, независимо дали консумацията им е довела до напълняване. 

 
В продължение на 22 години учените проследят хранителните навици, нивата на индекс на телесна маса, физическата активност, фамилната анамнеза за сърдечносъдови заболявания и други фактори сред близо 43 000 мъже. 
 
Установява се, че тези, които обичайно пият около 340 мл изкуствено подсладена напитка на ден, са с 20% по-висок риск от сърдечен удар с фатален изход, отколкото мъжете, които не консумират.
 
Консумацията на подобни напитки се оказва независим рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, обяснява водещият автор Франк Ху, професор по хранене и епидемиология в Харвардското училище по обществено здраве в Бостън. Според специалиста комбинация от няколко фактора, освен телесното тегло, могат да обяснят констатациите. Например, редовната консумация на сладки напитки е свързана с високи нива на триглицериди и ниски на „добрия“, HDL холестерол, което повишава риска от получаване на инфаркт, и без да е налично затлъстяване.
 
Те са свързани с натрупването на мазнини в областта на корема, което може да увеличи риска от сърдечни атаки, дори ако човек не е с наднормено тегло, пояснява проф. Франк Ху.
 
Кръвните проби, взети от около 40% от мъжете по време на проучването, подкрепят някои от тези хипотези. Консумиращите сладки напитки, най-малко веднъж дневно, имат високи нива на триглицериди, по-ниски на HDL холестерол, и по-високи нива на C-реактивен протеин. Тази група участници е и с високи нива на лептин - хормон, който спомага регулирането на обмяната на веществата.
 
Резултатите са публикувани в American Heart Association journal Circulation.
NEWS_MORE_BOX
 
Диетичните газирани напитки също са вредни за сърцето. Проучване на Колумбийския университет и Училището по медицина Милър към Университета на Маями установи, че всекидневната им консумация увеличава риска от сърдечен удар и инсулт. 
 
Диетичните безалкохолни напитки често съдържат изкуствени подсладители, като аспартам, което е свързано с други здравословни проблеми, например рак. 
 
Учените откриват, че участниците, които пият диетични безалкохолни напитки всеки ден, са 43% по-склонни да преживеят сърдечносъдов инцидент, отколкото хората, които не ги консумират.