Консумацията на големи количества газирани напитки може да предизвика появата на припадъци или неравномерен сърдечен ритъм, аритмия. До този извод достигат учени, които описват подобен случай при 31-годишна жена.
 
Редовната и прекомерна консумация на безалкохолни напитки води до изразена загуба на калий, което е причината за появата на животозастрашаващи аритмии, обясняват те.
 
31-годишната жена е приета в болница при съмнения за аритмия. Резултатите от изследванията й показват нива на калий в кръвта 2,4 mmol/L и сърдечна честота - 610 милисекунди. 
 
Нормалното ниво на калий варира между 3,5-5,1 mmol/L, а нормалната сърдечна честота при жените е 450 милисекунди.
 
Изследователите задават поредица от въпроси на жената за диетичните й навици и честотата на прием на безалкохолни напитки. Установява се, че след 15-годишна възраст, тя е заменила почти напълно консумацията на вода с газирани напитки.
NEWS_MORE_BOX
 
Учените обясняват, че при преустановяване приема на безалкохолни, нивата на калий са влезли отново в норма, както и сърдечната честота на жената.
 
В други проучвания се посочва, че честата и повишена консумация на газирани напитки е причината за увреждане на мускулната тъкан при гръдния кош, камерна тахикардия, предсърдно мъждене и др.
 
Проучването има за цел да повиши взимането на правилна анамнеза при прегледа на пациенти, оплакващи се от аритмия и припадъци. Сред въпросите на специалистите трябва да се включи съдържание на диетичния режим и консумацията на безалкохолни напитки, смятат експерти.
 
Резултатите и заключенията от описания случай са представени на EHRA Europace 2013 в Атина.