Бета-каротинът е растителен пигмент, който придава цвят на червените, оранжевите и жълтите зеленчуци. Той се счита за провитамин А каротеноид, което означава, че тялото може да го превърне във витамин А (ретинол). Освен това бета-каротинът има мощни антиоксидантни свойства. Името му произлиза от латинската дума за морков. Бета-каротинът е открит от учения Хайнрих Вилхелм Фердинанд Вакенродер, който го изолира от моркови през 1831 г.


Освен, че служи като източник на провитамин А, бета-каротинът действа и като антиоксидант. Антиоксидантите са съединения, които неутрализират нестабилните молекули, наречени свободни радикали. Когато свободните радикали станат твърде много в организма, те причиняват дисбаланс, водещ до клетъчно и тъканно увреждане, известно като оксидативен стрес.


Оксидативният стрес има известен принос за развитието на някои хронични заболявания. Антиоксиданти като бета-каротин помагат за намаляване или предотвратяване на оксидативния стрес в организма.Много изследвания показват, че диетите, богати на антиоксиданти, могат да подобрят здравето. Чрез намаляване на оксидативния стрес в организма, антиоксидантите могат да помогнат за защита срещу състояния като:

  • Някои видове рак;
  • Сърдечносъдови заболявания;
  • Когнитивни разстройства като болестта на Алцхаймер

Изследванията свързват храненето с храни, богати на бета-каротин и приемането на добавки с бета-каротин, със следните ползи за здравето:


Подобрява когнитивните способности


Според някои проучвания, бета-каротинът може да подобри когнитивните функции, поради антиоксидантните си ефекти. Осем проучвания, фокусирани върху антиоксидантите, включително бета-каротин, установяват ползи за когнитивните функции и паметта, свързани с приема на бета-каротин.


Трябва да бъде взето предвид, че когнитивните ползи от бета-каротина са свързани само с дългосрочен прием на добавки. Въпреки това изследователите не са открили значителен ефект в краткосрочен план и са заключили, че са необходими повече изследвания.

 

Въпреки това, има добри доказателства, че консумирането на плодове и зеленчуци като цяло, включително тези, богати на бета-каротин, може да намали риска от състояния като деменция.


Подпомага здравето на кожата


Бета-каротинът също може да помогне за подобряване на здравето на кожата. Отново това вероятно се дължи на неговите антиоксидантни ефекти. Проучвания съобщават, че приемът на голямо количество антиоксиданти, включително бета-каротин, може да увеличи защитните сили на кожата срещу UV лъчението и да помогне за поддържане на здравето и външния вид на кожата.


Подпомага здравето на белите дробове


Витамин А, който тялото създава от бета-каротин, помага на белите дробове да работят правилно. В допълнение, хората, които консумират храна, съдържаща бета-каротин, имат по-нисък риск от някои видове рак, включително рак на белия дроб.


Въпреки това, проучванията не показват, че добавките имат същия ефект като консумацията на пресни зеленчуци. Всъщност приемът на добавки с бета-каротин може да увеличи риска от развитие на рак на белия дроб при хората, които пушат.


Подпомага здравето на очите


Диетите, богати на каротеноиди като бета-каротин, могат да спомогнат за насърчаване на здравето на очите и защита срещу заболявания, които засягат очите, включително свързаната с възрастта макулна дегенерация, заболяване, което причинява загуба на зрението.


Изследванията показват, че наличието на високи нива на каротеноиди в кръвта, включително бета-каротин, може да намали риска от развитие на напреднала свързана с възрастта макулна дегенерация с цели 35 %. Освен това проучванията показват, че диетите с високо съдържание на плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин, могат да бъдат особено ефективни за намаляване на риска от свързана с възрастта макулна дегенерация при хора, които пушат.


Може да намали риска от някои видове рак


Диетите, богати на храни с високо съдържание на антиоксиданти, като бета-каротин, могат да помогнат за предпазване от развитието на някои видове рак. Това включва:

Като цяло специалистите обикновено препоръчват диети, богати на плодове и зеленчуци, които съдържат голямо количество витамини, минерали и растителни вещества, които работят заедно за подпомагане на здравето.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Antioxidant and Oxidative Stress: A Mutual Interplay in Age-Related Diseases
National Library of Medicine (NLM). Association of Dietary Vitamin A and β-Carotene Intake with the Risk of Lung Cancer: A Meta-Analysis of 19 Publications
Healthline. Benefits of Beta Carotene and How to Get It