Белтъчините, наричани още протеини, са големи биологични молекули, изградени от аминокиселини. Те са специализирани в множество подвидове, изпълняващи разнообразни функции в организма: катализиза на метаболитни реакции, репликация на ДНК, реагиране на стимули и транспорт на молекули.
 
Човешкото тяло се нуждае от ежедневен прием на белтъчини за поддържането на добрата мускулна и нервна функция. Източниците на протеин са също така важни, както и поетите количества.
 
За вързрастни хора е препоръчително от 10% до 35% от дневния калориен прием да произлиза от белтъчини. При нормален калориен режим от 2000 до 2500 кал дневно, белтъчините трябва да осигуряват от 200 до 700 ккал. Всеки грам протеин съдържа около 4 калории, следователно дневният прием се равнява на 50-175 г. Световната здравна организация препоръчва като абсолютен минимум да се спазва приема от 56 г белтъчини дневно за мъже, а жени препоръчителният минимум е 46 г. Тези стойности могат да варират спрямо здравословното състояние и нивата на физическа активност.
 
При 100 г на порция, в зависимост от начина на приготвяне, пилешкото и свинското месо, както и рибата, носят от 20 г до 40 г белтъчини. Шушулкови растения, семена, ядки и зърна съдържат от 5 г до 25 г белтъчини на порция.
 
При консумация в храносмилателната система белтъчините се разграждат на съставните им аминокиселини, които организмът използва, за да синтезира свои собствени белтъчини, като невротрансмитерите, чрез които мозъкът комуникира с тялото.
 
Животинските храни като месо, риба и млечни продукти предоставят всички аминокиселини, от които има нужда. Растителните храни съдържат множество, но не всички аминокиселини. При липсата на месо и животински продукти в диетата е необходимо да се комбинират различни растителни храни с разнообразно съдържание на белтъчини, за да се осигурят разновидни аминокиселини за тялото. Оризът и бобовите растения са дефицитни на някои аминокиселини, но се допълват взаимно в едно ястие.
 
Почитателите на фитнеса трябва да са наясно, че драстичното покачване на протеиновия прием не е самодостатъчно за покачване на мускулната маса или увеличаване на силата. Дори протеиновите добавки, които се приемат масово от спортуващите, трябва да бъдат строго контролирани.
Човешкото тяло може да приема и използва само определено количество протеин всеки ден – всеки излишък или се изхвърля от тялото или се натрупва като мазнинен запас.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Лишаването от плодове, зелечуци и зърнени храни също уврежда белтъчния метаболизъм. Тези хранителни групи зареждат с огромно количество витамини, без които се обезсмисля добрият протеинов прием. Целият комплекс витамини В, произлизащ предимно от растителни храни, е ключов за способността на тялото да преобразува белтъчините в енергия
 
Това означава, че за най-добрия хранителен режим и оптимален протеинов метаболизъм е необходим приемът на малки порции месо и разнообразни плодове и зеленчуци в големи количества.