Знаете ли, че бананите притежават различен цвят, когато узреят – най-често са жълти, но могат да бъдат червени и розови, в зависимост от вида и сорта.


Първоначално бананите са култивирани от праисторическите народи на Югоизточна Азия и Западна Океания. Отглеждани основно в тропическите области, плодовете могат да растат в още около 107 страни.


Неслучайно бананите са любим плод на мнозина. Богат източник са на желязо, калий и витамин B6, който подпомага имунната и нервната система и метаболизма на белтъците. 100 г банан доставя почти 30% от дневните нужди на организма от витамина.Полезни са за хора с високо кръвно налягане, тъй като имат ниско съдържание на сол.


Бананите са изключително богати и на магнезий, който стимулира производството на сперматозоиди. Микроелементът е необходим за правилното функциониране на нервната система, работата на сърцето, артериалното налягане. А комбинацията от калий и магнезий може да понижи риска от инсулт.


Бананите съдържат триптофан - вид белтък, който организмът превръща в серотонин. Достатъчното количество от хормона поддържа доброто настроение. Известно е, че хората с ниски стойности на серотонин в кръвта са предразположени към депресия.


Смята се, че обвивката на бананите може да помогне за отстраняване на брадавици.


Бананите имат естествен антиациден ефект и успокояват стомашни киселини. Екзотичните плодове са полезни за заболявания като стомашна язва, колит, стомашно разстройство, диария, хемороиди. Препоръчват се и при запек, защото имат високо съдържание на фибри.