Не само защото покрива 12% от дневните потребности на калий и 20% на витамин С и витамин В6 можем да избираме банана често в менюто си. Трите грама фибри действително са ценни за чревното ни здраве и подпомагат перисталтиката и отделянето на ненужни отпадни маси, които блокират жизнеността ни.


Бананът освен това съдържа скорбяла, която по естествен начин засища и регулира неоснователния глад. При този ефект несъмнено ползата на банана при желание за редуциране на теглото може да бъде съществена. Важно е да знаем само кога, колко и какви банани е подходящо да консумираме.


Средно големият банан е подходящ за междинна закуска например между обяда и вечерята, особено ако ни чака час-два работа и продължително придвижване на дома. Той е достатъчен да се подкрепим, за да издържим „търчането“ по втората част от задълженията ни за деня до времето, когато приготвим вкусна вечеря и се съберем на семейната трапеза.Когато се цели редуциране на тегло се препоръчва бананът да не е съвсем узрял. Има ли по кората му кафяви точки, вече съдържанието на въглехидрати и ккал е твърде високо. Свежата кора, с наличие на зелен оттенък при дръжката е подходящият за здравето плод.


Според изследователи бананът съдържа съединения, които предразполагат към отпускане и заспиване. Ето защо, въпреки че той зарежда с полезна енергия, не се препоръчва за закуска сутрин, когато усилията ни са насочени да ободрим съзнанието си.


Според нутриционистите кората на банана е не по-малко полезна от самия плод. С нея можем да си осигурим още 20% от дневните ни потребности на витамин В6 и витамин С, и най-малкото още 10% от фибрите за деня, както и да получим още калий и магнезий


Начин да се усвоят полезните вещества от кората е тя първо да бъде подложена на термична обработка, което ще освободи полезните съединения затворени в клетките и ще ги направи усвоими за организма. Така кората може да се добави към останалите продукти за смутито


Зелената кора на банана е изключително богата на аминокиселината триптофан, която се използва за синтеза на серотонин и обикновено си набавяме с парче сладък и калоричен шоколад. Именно на триптофана се дължи и омайното сънливо състояние, който освен това е прекусор и на мелатонина. Кората също е наситена със скорбяла.


Кората на добре узрелия банан пък е богата на антиоксиданти с изразен противораков ефект. 


Все още няма доказателства, които да потвърждават предположението, че бананът с кората може да помогне на отслабването му, но е повече от ясно, че фибрите, полезните хранителни вещества, пребиотиците и антиоксидантите могат да допринесат за този процес. 


Естествено, и сред средите на специалистите има скептици, които биха казали, че много по-голям смисъл има да се хапне купа овесени ядки за закуска или хумус в комбинация с боб и други зърна, наслаждавайки се на вкуса им, отколкото да прибягваме до варене на банановата кора. 


Все пак, ако решите да се възползвате от здравословните елементи на банановата кора, специалистите съветват плодът предварително да се измие много внимателно, за да се изключат остатъци от пестициди. При този вариант е добре да се взимат био банани и за подобряване на вкуса на сместа, в която се прилагат, се добави ванилия, сладки плодове или малко джинджифил.