Освен, че са богати на витамин Е и някои минерали, бадемите имат и друга полезна роля, като например редуцирането на холестерола. Наскоро публикувани проучвания показват също, че те могат да повишат нивото на чревната флора.


Пребиотиците са несмилаеми хранителни съставки, които повлияват метаболизма ни, като избирателно стимулират растежа и активността на определени видове бактерии в дебелото черво. За да бъдат ефективни, пребиотиците трябва да достигат дебелото черво без да са усвоени в по-горната част на храносмилателната система, а след като го достигнат, те трябва да могат да бъдат оползотворени от специализирани групи микроорганизми, които имат ясно изразени и подобряващи здравословното състояние възможности.

 

Хранителните вещества, отговарящи на тези критерии са няколко основни групи олигозахариди, като част от тях се срещат в кромида, цикорията и чесъна, други - в боба и граха, трети - в прясното мляко и т.н.  Те от своя страна са важна част от защитата на организма срещу патогенни микроорганизми.
 В експериментални условия, симулиращи въздействието на стомашните и чревни сокове върху храната, е наблюдаван ефекта на бадемите върху бактерии, типични за интестиналния тракт. Интересното е, че наблюдаваната стимулация върху растежа им отсъства при отстраняване на мазнините от ядките. Очевидно именно липидите са нужни на чревната флора.
 


Какво е влиянието при хора, каква обработка е нужна, има ли значение престоя в храносмилателни я тракт - това предстои да бъде разучено все още.