Богатият витаминен състав на авокадото го прави полезен за хора от различна възраст. Благодарение на благоприятното за кожата и косата въздествие, може да бъде добър "приятел" на всяка жена. Още от древни времена екзотичният плод се използва като отлично козметично и разкрасително средство.


Авокадото е мощен антиоксидант и има антибактериално действие. Богато е на протеини и полиненаситени мазнини, съдържа витамини А, С, Е и К, които спомагат за подобряване на общото здравословно състояние на кожата, придаващи й меко излъчване и незабавен блясък.


Плодът е идеална естествена съставка за подхранване на косата, тъй като е обогатен с етерични мазнини, които имат овлажняващо действие. Авокадото прави косата мека и еластична, както и по-малко податлива на изсушаване и накъсване.За да използвате ценните качества на плода, пригответе маска, съдържаща 1 авокадо, половин чаена лъжичка зехтин и един жълтък. Приложете на мокра или влажна коса и изчакайте маската да подейства в рамките на 20-30 минути. Изплакнете с топла вода и шампоан. Резултатът - мека, копринена и блестяща коса.


Авокадото може да бъде употребявано и като съставка в маски за почистване на лице. За суха кожа се добавя една чаена лъжичка мед към приготвения във формата на каша плод, а за нормална и мазна кожа се прибавя една чаена лъжичка лимонов сок. Нанесете го върху лицето и шията и масажирайте нежно. Изчакайте около 15 минути и изплакнете с топла вода. Така ще придобиете чиста, гладка и нежна кожа.


Авокадото може да бъде използвано и като ексфолиращ скраб за особено суха кожа. Пригответе смес от 1 авокадо, 1 белтък, 2 супени лъжици овесени ядки и 1 чаена лъжичка лимонов сок. Нанесете го върху лицето и ръцете. Изчакайте 15-20 минути и изплакнете с топла вода.  Като резултат от процедурата ще имате по-мека и гладка кожа.