Консумацията на авокадо помага в борбата против стареенето и предпазва от сърдечни заболявания и рак, твърдят учени.

 
Смята се, че маслото от авокадо има благоприятен ефект срещу свободните радикали. Често те се откриват в митохондриите, клетките, които превръщат храната, която консумираме, в енергия. Вредните молекули стопират производството на енергия и увреждат клетките. 
 
Много антиоксидантни съставки в плодовете и зеленчуците са ефективни срещу свободните радикали, но не могат да си „проправят път“ вътре в митохондриите, обясняват учени. Съставки в авокадото обаче имат такова действие, според Американското дружество по биохимия и молекулярна биология. 
 
Нестабилните свободни радикали са отпадъчни продукти на метаболизма, които могат да бъдат генерирани в по-големи количества, поради фактори като замърсяване, тютюнев дим, радиация. Те вредят на организма, предизвиквайки верижни реакции, които разрушават клетъчните мембрани, протеини и дори ДНК.
 
Това явление е един от основните двигатели на стареенето на организма, играе и важна роля за увреждането на артериите и развитието на рак.
NEWS_MORE_BOX
 
Изследователите установяват, че маслото от авокадо подпомага оцеляването на клетките от излагането на високи концентрации на желязо - елемент, който произвежда „огромни количества“ свободни радикали.
 
Маслото от авокадо е подобно по състав на маслиновото, потреблението на което е свързано с необичайно ниски нива на хронични заболявания в някои средиземноморски страни, поясняват експерти.
 
Предишно изследване, проведено в Мексико - най-големият производител на авокадо, показа, че плодът понижава нивата на холестерола в кръвта, и на някои мазнини, свързани с диабета.