Авокадото може да е с високо съдържание на мазнини, но нови изследвания предполагат, че консумацията му не оказва нездравословно въздействие върху нивата на холестерола. Даже напротив.

 

Те са стигнали до извода, че авокадото може да помогне за подобряване на липидния профил, както при здрави индивиди, така и при тези с лека хиперхолестеролемия (повишени нива на холестерол).


 

При подобно проучване при здравите участници са наблюдавани 16% понижение на нивото на общия холестерол след едноседмична диета, съдържаща високо съдържание на мононенаситени мазнини от авокадо. При тези индивиди с повишени нива на холестерола, диетата с авокадо е довела до 17% понижаване на серумния общ холестерол и 22% понижение както на LDL-холестерола, така и на триглицеридите, заедно с 11% увеличение на така наречения "добър" HDL холестерол.

 

Плодът, като цяло, има много високо съдържание на хранителни вещества. Чаша нарязано авокадо съдържа 234 калории, 24 процента от дневната препоръчителна доза витамин С, 20 процента витамин В6 и 10 процента магнезий.

 

Проучванията сочат, че едно авокадо на ден, освен че понижава лошия холестерол, може да бъде и от полза за здравето на сърцето. Според изследователите то подобрява съдовата функция и цялостното здраве на сърцето.Например едно интересно изследване през 2012 г. e установило, че консумацията на бургер, съдържащ авокадо значително възпрепятства производството на възпалително съединение интерлевкин-6 (IL-6), за разлика от хамбургер без прясно авокадо.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Плодът не повишава и нивата на кръвната захар, както и на триглицеридите.

 

Здравословните мазнини също са жизненоважни за оптималната мозъчна функция и за предотвратяване на дегенеративни мозъчни нарушения, като болестта на Алцхаймер.

 

Не на последно място, авокадото е един от най-безопасните плодове, които могат да се купят конвенционално отглеждани, тъй като дебелата им кожа защитава вътрешната му част от пестициди. То е оценено като една от най-безопасните търговски култури по отношение на прилагането на пестициди, така че няма реална нужда да се харчат допълнителни пари за органични авокадо.