Аспержите са ценен източник на фенолни съединения, сред които основните представители са флавоноидите и фенолните киселини. Тези вещества имат антиоксидантни свойства и намаляват увреждането, което се предизвиква от свободните радикали. Това са силно реактивни молекули, които предизвикват сърдечносъдови заболявания, рак и други заболявания, свързани със стареенето. Освен това, аспержите са богати и на каротеноиди, най-вече бета-каротен, лутеин, зеаксантин и капсантин. По време на узряването на аспержите, концентрациите на лутеин и бета-каротен обикновено се повишават, но съдържанието на зеаксантин и капсантин се увеличава. Каротеноидите имат мощни антиоксидантни свойства и предпазват от развитие на различни заболявания. 

 

Аспержите са ценен източник на фолиева киселина. Установено е, че консумацията на 5 аспержи доставя приблизително 25% от необходимите дневни нужди от фолиева киселина. Освен това, те съдържат и глутатион и ацетилцистеин – мощни аткиосдиданти, които допринасят за елиминиране на окисления холестерол, който се натрупва и уврежда артериите. Консумацията на храни, богати на глутатион, намалява риска от рак на горните отдели на храносмилателната система. 


 

Други ценни съставки в аспержите са изофлавоните и лигнаните, които са два вида фитоестрогени – съединения със структура, подобна на естрогена, които имат защитни свойства срещу развитие на ракови заболявания. Фруктоолигозахаридите са вид въглехидрати, които имат пребиотично действие и благоприятстват усвояването на минералите. Също така, те намаляват нивата на холестерола, триглицеридите и фосфолипидите в кръвта. 

 

Аспержите помагат за подобряване на храносмилането, тъй като са богати източници на фибри. Те подобряват усвояването на веществата, приети с храната, и предпазват храносмилателния тракт от развитие на различни заболявания. Полезен ефект на аспержите е и стимулирането на водно-солевия баланс и благоприятстването на естественото елиминиране на течностите, което предпазва от задържане на течности и наддаване на тегло.

 

Въпреки това има някои противопоказания за консумация на аспержи. Те са богати на витамин К, който е ключов ензим в процесите на кръвосъсирване и се произвежда естествено в организма. Чревните бактерии отговарят за производството му, поради което рядко настъпват дефицити, но при някои състояния е необходим повишен прием. За пациентите, които приемат редовно антикоагуланти, е от важно значение достатъчното набавяне на необходимите количества витамин К.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=asperge_nu