Интернет-пространството е пълно с противоположна информация относно популярният посладителят аспартам. Мнозина се поддават на разпрастраняваните страхове, че приемът на аспартам води до затлъстяване, инсулинови нарушения и множество видове рак.
 
Аспартамът е популярен изкуствен подсладител, използван в над 6000 хранителни продукта и най-вече: безкалорийните газирани напитки. Противно на разпространеното мнение, аспартамът съдържа калории – цели 4 на грам. Бидейки 200 по-сладък от захарта обаче означава, че в хранителните продукти се използват микроскопични количества, съдържащи пренебрежително количество енергия.
 
През 2005 г. научно изследване открива, че раковите заболявания лимфома и левкемия са много по-често срещани при лабораторни плъхове приемащи аспартам. Неяснотата и сензационността при отразяването на новината в масовите медии води до истерия сред обещесвото, която не е стихнала и до днес – аспартамът причинява рак 100%! Тази неистина, превърнала се в популярен мит в здравните среди, дължи съществуването си на факта, че масово не се прави разлика между хора и плъхове. 
 
NEWS_MORE_BOX
Малцина са прегледали изследването от 2005 г., в които проличава, че на лабораторните плъхове са били давани системно огромни дози аспартам: от 4 милиграма на килограм телесно тегло до 5000 мг/кг. За информация – един плъх тежи средно 0,4 кг. Простата математика показва, че количествата прилагани върху животните варирали от 1,6 мг до 2000 мг аспартам – колкото съдържимият аспартам в между 1 и 10 330-милилитрови кенчета диетична кола.
 
Отнесено към средното човешко тегло (80 кг), за да се добие еквивалентното количество аспартам цитирано в изследванията, човек трябва да погълне между 2 и 2139 кенчета диетична кола. 
 
В допълнение над 200 научни изследвания заключват, че приемът на аспартам не води до скокове на кръвния инсулин, а и да води – те са абсолютно нормална функция на инсулина, наблюдаващи се дори след приема на протеини. 

Повече от 35 години аспартамът е на световния пазар и все още няма нито едно изследване, сочещо вредата от приема му.