Едно от най-забележителните предимства на артишок е, че притежава способността да пречиства черния дроб и кръвта. Това се дължи на факта, че артишокът съдържа два фитонутриента – цинарин и силимарин. Цинаринът е антиоксидантно съединение, което подпомага функциите на черния дроб, а силимаринът е флавоноид, който подпомага защитата на чернодробните клетки и клетъчните мембрани. Двете съединения предпазват черния дроб от увреждания и стимулират растежа на нови тъкани и клетки.


Редица проучвания показват положителните ефекти от консумирането на артишок. В едно от тях, проведено върху 90 души, които имали безалкохолно мастно чернодробно заболяване, се установява, че редовната консумация на артишок, в продължение на два месеца, води до подобряване на чернодробната функция.


Артишокът е от полза за черния дроб и защото го предпазва от чернодробна токсичност и вредните ефекти на алкохола, преработените храни и други замърсители. Той е неразделна част от плана за детоксикация на черния дроб. Трябва да се отбележи обаче, че консумацията на артишок не означава, че може да се консумира алкохол в излишък или да се яде много вредна храна и да не се засегне черният дроб.Заедно с детоксикацията на черния дроб, артишокът може да бъде полезен и за детокс на пикочния и жлъчния мехур. Това се дължи на естествените диуретични свойства на артишока. Той също е ефективен за понижаван нивата на лошия холестерол в кръвта.


Освен цинарин и силимарин, артишокът съдържа бета-каротин, кверцетин, лутеин, рутин, цинарин и галова киселина. Тази комбинация спомага за борбата с възпалението и предпазва от хронични заболявания и дори рак. Артишокът също е богат на калций, фибри, желязо, магнезий, фосфор, калий, витамин В, С, К, тиамин, ниацин, рибофлавин и фолиева киселина. 


Важно е да се отбележи, че преди да се започне какъвто и да е режим на детоксикация, трябва да се направи консултация със специалист, тъй като ако има наличие на някаква форма на заболяване на черния дроб, бъбреците или жлъчния мехур, детоксикацията може да влоши някои от тези състояния.