Артишокът със сигурност не присъства в списъка с покупките на повечето от нас. За съжаление, това е факт. За съжаление, защото артишокът присъства на топ позиции в няколко различни класации за най-полезни храни.

 

Артишокът е сред най-богатите източници на антиоксиданти и фибри и сред хранителните продукти, действащи най-ефективно за детоксикация на организма. Различни проучвания на състава на артишока го поставят в топ 10 сред храните в тези категории.


 

По отношение съдържанието на витамини и микроелементи в 100 г артишок се съдържат по около 20% от дневните дози витамин К, витамин С и витамин В12 (цианкобаламин), както и по около 10% от препоръчителния дневен прием на магнезий, манган, калий, мед и фосфор. Макар и в по-ниски дози, артишокът съдържа и почти всички други витамини от група В и микроелементите цинк и желязо.

 

Най-голямо значение от гледна точка на ползите за организма обаче носи високото съдържание в артишока на някои специфични вещества от групата на фибрите, антиоксидантите и детоксикиращите организма продукти.

 

100 г артишок осигуряват около 12 г фибри. Много малко са хранителните продукти, при които това съотношение е по-оптимално. Високото съдържание на фибри превръща артишока в природно средство, действащо превантивно срещу хронични здравословни проблеми като запек, стомашно-чревни неразположения, наднормено тегло, проблеми с кръвната захар. Редовният прием на фибри се посочва като естествено средство против затлъстяване, диабет, слаб имунитет и др.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В състава на артишока се откриват няколко от най-мощните антиоксиданти в природата – кверцетин, рутин, галова киселина и цинарин. Антиоксидантният потенциал на артишока го поставя сред водещите хранителни продукти, помагащи за превенция на оксидативния стрес в тялото. Тази му особеност помага артишокът да действа и за превенция на раковите заболявания. Много форми на рак се развиват вследствие на влиянието на свободните радикали в организма. Научни проучвания показват, че в по-високи дози антиоксидантите в артишока могат да потискат развитието на рак на гърдата и на чернодробен карцином.

 

Артишокът е сред природните продукти с най-изразено жлъчегонно действие, осигурявано от цинарина в състава му. Това действие подпомага както храносмилането, така и пречистването на черния дроб, а оттам и детоксикацията на организма. Освен стимулиранеот производството на жлъчка, артишокът съдържа и силимарин – мощен антиоксидант и хепатопротектор, подпомагат детоксикиращата функция на черния дроб.

 

Интересно е да се отбележи, че макар в практиката да се консумира основно сърцевината на артишока, месестите листа, с която тя е покрита, съдържат съпоставими количества от посочените полезни съставки. Затова се препоръчва в кулинарната практика да се адаптират и рецепти, включващи цялостно и редовно използване на артишока.