Ананасът е полезен с много вещества, но едно от тях е, че съдържа бромелаин, който е известен със своите противовъзпалителни, антитромботични и фибринолитични свойства. Някои проучвания са показали, че благодарение на своите противовъзпалителни и аналгетични свойства, бромелаинът, може да се служи като безопазна алтернатива за лечение на остеоартрит.

 

Ананасът съдържа и множество полифеноли и флавоноиди - това са фенолни съединения, които имат мощни антиоксидантни свойства. Те могат да предотвратят появата на различни заболявания - рак, сърдечносъдови заболявания и различни хронични заболявания чрез неутрализиране на свободните радикали в тялото. Ананасът е богат и на фибри, които стимулират чревния транзит и спомагат за увеличаване на ситостта.


 

Пресният ананас и сокът от него са ценни източници на манган, който действа като кофактор за няколко ензима, които улесняват множество метаболитни процеси. Манганът има значение за предотвратяването на уврежданията, причинени от свободните радикали и оксидативния стрес.

 

Ананасът - пресен, консервиран или изцеден е отличен източник на мед. Като съставна част на няколко ензима, елементът мед е необходим за образуването на хемоглобин и колаген - протеин, важен за структурата и възстановяването на тъканите в тялото. Няколко съдържащи мед ензими също допринасят за защитата на тялото срещу свободните радикали.

 

Пресният, консервираният и сокът от ананас са добри източници на витамин С. Витамин С има антиоксидантни свойства и помага за намаляване на окисляването и възпалението в тялото, освен това притежава защитен ефект срещу появата на някои дегенеративни заболявания, свързани със стареенето.

 

Ананасът е богат източник на витамин В1, известен още като тиамин, той е част от коензим, необходим за производството на енергия, главно от въглехидратите, които приемаме с храната. Той също така участва в предаването на нервните импулси и подпомага нормалния растеж. Ананасът е източник и на витамин B6, наричан още пиридоксин, който е част от коензими, които участват в метаболизма на протеините и мастните киселини, както и в производството на невротрансмитери. Той също така допринася за производството на червени кръвни клетки и благоприятства преноса на кислород. Пиридоксинът е необходим и за превръщането на гликогена в глюкоза и допринася за правилното функциониране на имунната система. Този витамин има важна роля в образуването на определени компоненти на нервните клетки и в модулирането на хормоналните рецептори.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=ananas_nu