Въздържането от алкохол е свързано с 45% увеличение на риска от деменция от ранна възраст.


Тези, които се въздържат от консумация на алкохол, са също и с повишен риск от диабет и сърдечносъдови заболявания, сочи публикация в the British Medical Journal.


В него са участвали 9 087 души, които са били проследявани в продължение на около 20 години. Сред тях са регистрирани 397 случая на деменция. Според изследването хората, които дългосрочно се въздържали от алкохол, са с най-голям риск от деменция – около 65%.Деменцията се характеризира с увреждане на паметта и способността за разсъждаване, както и загуба на когнитивните функции, което пречи за извършване на нормалната дейност в ежедневието.


По принцип заболяването засяга повече възрастните. Хората, които още от средна възраст се ограничават от приема на алкохол, са с по-голям риск от деменция.

 
Доказано е, че умереното потребление на спиртни напитки помага за предотвратяване на състоянието, като се намалява нивото на холестерол и кръвното налягане. Най-добри резултати се отчитат при консумацията на вино.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 
То съдържа полифенолни съединения, свързани със защитни ефекти върху невродегенеративните и съдовите пътища, както и с кардиозащитни ефекти върху намаляване на възпаленията и промяна на липидния профил. Виното е богато и на флавоноиди, които имат антиоксидантен ефект и неутрализира свободните радикали в организма.

 

От друга страна, експертите подчертават, че както дългосрочният абсолютен отказ от алкохола, така и прекомерната му консумация, водят до заболяването.

 

С увеличаването консумацията на алкохол, рискът от развитие на деменция се увеличава. Препоръчва се да не се превишава дозата от 14 алкохолни единици седмично, т.е. бутилка и половина вино или 350 мл твърд алкохол на седмица.