Алкохолът изостря ума, според резултати от ново изследване.  

 
Мъжете, които консумират бира преди решаването на различни задачи, се представят по-добре, отколкото тези, които не са употребили алкохол, откриват психолози от Университета на Илинойс.
 
Групата на консумиралите алкохол има повече правилни отговори на тестовете и се справя по-бързо с осигуряването им, сочат резултатите.
 
Смята се, че алкохолът пречи на аналитичното мислене, но подбужда “креативните” мисли и по-творческите решения, обясняват учените.
 
В изследването участват 40 здрави мъже. Половината от тях употребяват две халби бира преди решаването на тестовете, а другите не консумират никакъв алкохол. 
 
Участниците от първата група решават почти 40% повече проблеми, зададени в тестовете, отколкото другите, и се справят с тях за средно 12 секунди, в сравнение с 15 секунди, необходими на неупотребилите алкохол.
 
Резултатите са публикувани в сп. Consciousness and Cognition.
NEWS_MORE_BOX
 
Друго, испанско, изследване показа, че прекалената употреба на алкохол увеличава риска от увреждане на паметта при млади хора.
 
Причината може да се дължи на увреждане на хипокампуса, смятат учените от Университета в Сантяго де Компостела.
 
За целите на изследването 122 студенти на възраст между 18-20 години решават поредица от езикови и когнитивни тестове. Половината от участниците имат навик да прекаляват с алкохола. Другата половина също консумира алкохолни напитки, но по-умерено.
 
Анализирайки резултатите от тестовете учените установяват, че групата на често употребяващите алкохол студенти имат по-слаби резултати, в сравнение с тези, които консумират алкохол в границите на нормалното.