Консумацията на алкохол е неразделна част от празнуването. За много от нас консумирането на алкохол е удоволствие. Когато обаче алкохолът се превърне в център на събитието, това е сигнал за проблем, алармират специалисти.
 
В кой момент умерената консумация на алкохол преминава към проблем? Отговорът на този въпрос всъщност не е еднозначен за всички, тъй като се различаваме по поносимост към алкохола, както и по начина, по който организмът го метаболизира
 
Според приетите стандарти умерената консумация на алкохол се определя като едно питие на ден за жените и две за мъжката част от обществото. А под „питие“ се разбира 30 мл концентриран алкохол, 150 мл вино и 350 мл бира. В случай, че преминем тази граница, вече говорим за пиянство. 
 
В действителност, алкохолът е отрова. Той бързо се абсорбира в кръвния поток, като първоначалното му действие е да ни лиши от задръжки, а малко по-късно започва да действа като депресант. Махмурлукът на следващия ден е знак, че организмът се очиства от влиянието му. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
И, докато редица проучвания доказват, че умерената консумация на алкохол носи някои ползи за здравето, злоупотребата може да причини сериозни проблеми, най-вече увреждане на черния дроб и сърдечносъдови заболявания
 
Не бива да използваме празниците като оправдание за прекомерната консумация на алкохол. Стремежът би трябвало да е да не прекаляваме в употребата му. Трябва да се има предвид, че студеният душ или чаша кафе няма да „отмият“ алкохола от кръвния ток. Тази задача може да изпълни само времето. 
 
Ако имаме проблем с алкохола, трябва да се подготвим психически преди дадено събитие, като определим количество, което да приемем. Можем да натоварим някой приятел със задачата да ни следи и контролира, в случай, че се отклоним от плана. Важно е също така да не се заблуждаваме, че ако не сме консумирали никакъв алкохол няколко дни, после сме свободни да наваксаме наведнъж.