За някои е абсолютно невъзможно да се наслаждават дори на минимални количества алкохол. Още с първите глътки настъпва изчервяване на лицето, сърбеж, запушване на носа или често кихане, затруднено дишане, студена пот, може да се стигне до спад в кръвното налягане, гадене и повръщане. 
 
Възможните причина за подобна бърза, силно негативна реакция са две: алкохолна непоносимост (интолеранс) или алергия към някоя от съставките на питието.
 
Съставките, които най-често водят до пободни реакции са консерванти като сулфитите или хистамини - вторичен продукт от ферментацията.
 
Сулфити е общо наименование за химически съединия, които съдържат сулфитен йон  SO32−. Те се използват за да предотвратят окислението на вино и бира при контакт с въздуха, което силно би увредило вкусовите им качества. Хората с повишена чувствителност към тях са най-често страдащите от астма и тези с алергия към аспирин.
 
Хистамините, от друга страна, са химикали с функции в имунната система и провеждането на сигнали на нервната система. Те имат свойството да разширяват кръвоносните съдове, но ако тялото има непоносимост към хистамини, те могат силно да затормозят белите дробове, мозъка и цялата сърдечно-съдова система.
 
Самият интолеранс се дължи на липсата на определени ензими в тялото, които да разграждат токсините в алкохола.
 
NEWS_MORE_BOX
При по-леки реакции на интолеранс лекарска помощ не е необходима – избягването на алкохолни напитки ще бъде достатъчно. Ако сиптомите обаче, са твърде силни или не преминават до 24 часа, това може да сигнализира за подлежащо хронично състояние, което налага лекарска консултация.
 
Често симптомите се пренебрегват от хора, които пият рядко алкохол – те решават, че това е продукт на опиянението и могат да не обърнат внимание на първоначалните признаци. Особено при случаите на бързо появаващи се зачервяване и обриви, обикновено последват стесняване на дихателните пътища и бързо може да се стигне до животозастрашаващ анафилактичен шок.