Докато някои медицински изследвания, а и медии, се фокусират основно върху възможните ползи от умереното пиене на алкохол, ново проучване предупреждава, че вредите са значително по-големи. Анализирайки данни за 28 милиона души по света, авторите посочват, че „няма безопасно ниво на алкохол“.

 

Според проведеното изследване, 2,8 милиона смъртни случаи в световен мащаб се дължат на здравословни проблеми, свързани с употребата на алкохол. Публикувани в сп. The Lancet, данните сочат, че над 2% от жените и почти 7% от мъжете губят живота си ежегодно от дискутираната причина. 


 

Докато редовното посягане към чашката може да увреди някои органи и тъкани, злоупотребата с алкохола е свързана с множество смъртни случаи на пътя, а и със сериозни медицински състояния като алкохолното натравяне От своя страна, пристрастяването към алкохол предразполага към самонараняване и насилие.

 

Имайки преди всичко това, авторите признават старите проучвания, които ни информират за някои положителни свойства на алкохола (например, редуциране на риска от исхемична болест на сърцето), но наблягат на комбинирания характер на вредите, който е превърнал систематичното пиене в седмия водещ рисков фактор за 2016 г. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Туберкулозата, пътните инциденти и самонараняванията са идентифицирани като основните променливи, свързани с употребата на алкохол и довели до високите нива на смъртност сред хора на възраст между 15 и 49 години. Що се отнася до пиещите на възраст 50 г. или повече, раковите образувания са неизменната причина за фаталния резултат. 

 

До момента публикацията в The Lancet е едно от най-обширните изследвания, с които разполагаме на тази тема. Неговите автори не само са направили обзор на данни за продажбите на алкохол, преобладаващата употреба и абстиненция, алкохолния туризъм, незаконната търговия, домашното производство, медицински данни и доклади от първо лице, но и са използвали актуализирани и по-стабилни статистически модели за изчисление на цялата информация. 

 

Като заключение, провелите проучването са категорични, че алкохолът представлява глобален здравен проблем, който се нуждае от регулации, насочени към намаляване на консумацията му.